L'impacte de la contaminació en el desenvolupament i la progressió de malalties i trastorns cerebrals | The impact of pollution on the development and progression of brain diseases and disorders

HORIZON-HLTH-2025-03-ENVHLTH-01-two-stage
Data d'obertura
Data límit
Programa
Tipus de convocatòria
Convocatòries de projectes
Pressupost

40.000.000,00 euros.
S'espera aprovar 6 projectes de 6.000.000,00 a 7.000.000,00 euros

Objectius de la convocatòria i activitats finançables

Context i objectiu:

  • Aquesta convocatòria té com a objectiu donar suport a activitats que contribueixin als impactes esperats de la destinació «Viure i treballar en un entorn que promou la salut».
  • Les propostes han de generar evidència científica sobre la relació causal entre l'exposició a diferents contaminants i el desenvolupament o la progressió de malalties o trastorns neurològics, neurodegeneratius o neurodesenvolupamentals.
  • S'ha de donar suport a l'adopció de mesures i polítiques basades en l'evidència per a la prevenció i reducció dels impactes negatius de la contaminació en la salut cerebral.

Aspectes a abordar:

  • Obtenir una millor comprensió de la patogènesi i els mecanismes biològics implicats en l'inici i la progressió de les malalties, considerant contaminants emergents, finestres específiques de susceptibilitat i enfocaments de curs vital.
  • Generar evidència sobre els impactes de la contaminació en comorbiditats associades a malalties neurològiques, neurodegeneratives o neurodesenvolupamentals.
  • Desenvolupar i/o validar millors models in vivo, in silico i in vitro, instruments i mètodes per estudiar la causació i evolució de la malaltia, incloent biomarcadors per a la detecció precoç i la progressió.
  • Aplicar el marc exposoma per avançar en la comprensió del paper de l'entorn en les malalties neurodegeneratives.
  • Contribuir al desenvolupament d'indicadors de salut per informar mesures de mitigació i prevenció, incorporant un enfocament interseccional.
  • Enfortir la comprensió del possible vincle causal entre exposició i incidència de la malaltia mitjançant estudis longitudinals, epidemiològics rigorosos i dades de cohorts.
  • Generar evidència sobre l'associació potencial entre l'exposició acumulada a llarg termini de treballadors i consumidors i malalties neurològiques i neurodegeneratives.

S'espera que els projectes contribueixin a:

  • Les polítiques globals i de la UE per prevenir i reduir els impactes en la salut de la contaminació es basen en evidència científica actualitzada, eines i metodologies.
  • Els ciutadans estan més protegits gràcies a una millor comprensió de l'exposició a la contaminació i els seus impactes en la salut cerebral, i adopten comportaments saludables.
  • Accés a dades FAIR sobre la relació entre contaminació i salut cerebral, incloent finestres de susceptibilitat i impactes en la població general i grups vulnerables.
  • Les autoritats públiques desenvolupen mesures i guies basades en l'evidència per prevenir i reduir els impactes negatius de la contaminació en el desenvolupament de malalties cerebrals.
Criteris d’elegibilitat i partenariat

Consorcis d'un mínim de 3 entitats jurídiques, almenys una d'elles en un estat membre, i almenys dues més establertes en altres països de la Unió o països associats al programa (segons s'especifica en els Annexos generals, B - Elegibility), llevat que en les bases específiques de la convocatòria/tòpic s'estableixi el contrari.

Calendari previst

• Les activitats de networking i accions conjuntes entre projectes finançats es definiran durant la preparació de l'acord de subvenció i s'haurà de destinar al voltant del 2% del pressupost a aquestes activitats.

Contacte
No disponible.

El Servei de Suport Municipal en els àmbits d'Europa, Cooperació i Internacionalització de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona resta a la disposició dels ens locals de la província de Barcelona per facilitar la vostra participació en convocatòries europees. En cas de tenir interès en alguna de les convocatòries europees que us presentem a la GAUE, no dubteu en contactar amb nosaltres a través del correu o.europa.eint@diba.cat o trucant al 934 049 444 .

Contact_icon
Direcció de Relacions Internacionals - Servei de Suport Municipal en els àmbits d'Europa, Cooperació i Internacionalització
o.europa.eint@diba.cat
934 049 444