Foment de l’equitat i la justícia en les polítiques climàtiques – Pilot per a la preparació de la societat | Fostering equity and justice in climate policies – Societal Readiness Pilot

HORIZON-CL5-2025-06-D1-06
Data d'obertura
Data límit
Programa
Tipus de convocatòria
Convocatòries de projectes
Pressupost

15.000.000,00 M€
S'espera aprovar 3 projectes de 4 o 5 M€

Objectius de la convocatòria i activitats finançables

Context i objectiu:

El canvi climàtic i la transició cap a un futur amb baixes emissions de carboni i resilient al clima plantegen qüestions complexes de justícia, entorn del repartiment equitatiu dels beneficis i les càrregues dels esforços de mitigació i adaptació. Aquestes consideracions no només apareixen en les negociacions climàtiques globals, sinó que també emergeixen cada vegada més com una qüestió central per a la política nacional, els sistemes legals i per a la societat en general. Així, la justícia esdevé tant un facilitador crític com una barrera potencial per a configurar una acció climàtica ambiciosa, subratllant la necessitat de prioritzar la recerca sobre l’avanç de transicions climàtiques justes dins de la UE i a nivell global. En aquest sentit el topic té com objectiu: 

  • Avançar cap a una comprensió més completa i interdisciplinària de la justícia climàtica, en el context de les polítiques europees i globals de mitigació i adaptació.
  • Promoure la consciència, la coherència i els enfocaments coproduits, tenint en compte les desigualtats socioeconòmiques, territorials i de desenvolupament que existeixen entre i dins dels països, regions i segments diversos de la població.
  • Abordar múltiples dimensions de la justícia, incloent-hi escales espacials i temporals diverses, com ara la justícia intergeneracional.
  • Explorar el paper d’una àmplia gamma de contextos i factors socials, polítics, econòmics i culturals, tant col·lectius (valors, estructures de poder, marcs institucionals i legals, economia política, models de desenvolupament, elits climàtiques) com individuals (edat, gènere, interseccionalitat).
  • Desenvolupar recomanacions sobre com dissenyar, implementar i avaluar transicions climàtiques justes, incloent-hi la definició d’indicadors, estàndards i criteris específics per fer operatiu el concepte de justícia en les vies d’adaptació i mitigació

Aspectes a abordar:

  • Millorar els models d’avaluació integrada per representar millor la justícia i l’equitat, les diferències en els resultats regionals i les responsabilitats comunes però diferenciades i les capacitats respectives.
  • Millorar la claredat, la comparabilitat i la transparència entre els escenaris globals de mitigació pel que fa als diferents aspectes de la justícia. Avaluar la viabilitat i la coherència dels objectius de mitigació a llarg termini diferenciats per regions, en termes d’inversions, fluxos financers, governança i necessitats institucionals.
  • Analitzar els aspectes distributius de les polítiques climàtiques i avaluar les conseqüències sobre el benestar i el nivell de vida de persones de diferents contextos socioeconòmics i de desenvolupament.
    Avançar en la recerca per identificar les necessitats i els efectes sobre els segments de població més vulnerables i desfavorits (com ara gent gran, infants, dones, migrants, minories, llars en risc de pobresa energètica i/o de transport) i sectors, i proporcionar recomanacions per a mesures correctores.
  • Avaluar les compensacions i els co-beneficis entre l’acció climàtica i la reducció de les desigualtats.
    Explorar el paper de la desigualtat i la injustícia com a limitacions per a l’acció climàtica individual i col·lectiva.
  • Investigar instruments, iniciatives i enfocaments innovadors de política climàtica, alternatius als que prioritzen l’eficiència econòmica, i proposar un espectre més ampli de polítiques climàtiques amb més atenció a l’equitat.
    Avaluar-ne la viabilitat.
  • Investigar la justícia en el context de les transicions sectorials, amb especial atenció als sectors poc estudiats des de la perspectiva de la justícia, com ara l’agricultura, la silvicultura i l’ús del sòl.
  • Avançar en la recerca sobre com tenir millor en compte les necessitats i limitacions de les comunitats amb perfils diversos de vulnerabilitat en les estratègies de reducció del risc de desastres i d’adaptació.

S'espera que els projectes contribueixin a:

  • Fer les polítiques climàtiques més inclusives i equitatives, per facilitar-ne l’acceptació entre els actors polítics i socials amb diferents condicions socioeconòmiques i de desenvolupament, tant dins de la UE com a escala global, permetent una acció climàtica ambiciosa i contribuint al compromís del Pacte Verd Europeu de “no deixar ningú enrere”.
  • Millorar el consens entre el Nord Global i el Sud Global dins del procés de la UNFCCC, per generar un impuls més gran en la implementació de l’Acord de París.
  • Enfortir, diversificar i fer més inclusiva la base d’evidències que sustenta les avaluacions de l’IPCC, per facilitar el consens i els processos d’aprovació per part dels governs.
  • Incorporar millor les perspectives de les ciències socials sobre justícia i equitat en les narratives polítiques, els escenaris i els models, per augmentar-ne la rellevància social i assegurar que les estratègies d’acció climàtica reflecteixin millor les necessitats, valors i preocupacions de grups socials diversos, generant confiança en els resultats i augmentant-ne el potencial d’adopció.

     

Criteris d’elegibilitat i partenariat

Consorcis d'un mínim de 3 entitats jurídiques, almenys una d'elles en un estat membre, i almenys dues més establertes en altres països de la Unió o països associats al programa (segons s'especifica en els Annexos generals, B - Elegibility), llevat que en les bases específiques de la convocatòria/tòpic s'estableixi el contrari.

Més informació

Àmbits temàtics

Objectius de Desenvolupament Sostenible (Agenda 2030)

El Servei de Suport Municipal en els àmbits d'Europa, Cooperació i Internacionalització de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona resta a la disposició dels ens locals de la província de Barcelona per facilitar la vostra participació en convocatòries europees. En cas de tenir interès en alguna de les convocatòries europees que us presentem a la GAUE, no dubteu en contactar amb nosaltres a través del correu o.europa.eint@diba.cat o trucant al 934 049 444 .

Contact_icon
Direcció de Relacions Internacionals - Servei de Suport Municipal en els àmbits d'Europa, Cooperació i Internacionalització
o.europa.eint@diba.cat
934 049 444