Horizon Europe

Breu descripció
El programa marc de recerca i innovació de la Unió Europea per al període 2021-2027 és Horizon Europe, que promou l’excel·lència i ofereix un valuós suport a la recerca i innovació per impulsar els canvis sistèmics necessaris que garanteixin una Europa verda, sana i resistent.
El programa dona continuïtat al seu predecessor Horitzó 2020 (H2020), vigent durant el període 2014-2020 i s’ha dissenyat per assolir 3 objectius: Reforçar la base científica i tecnològica europea; fomentar la competitivitat i el rendiment de la innovació i abordar reptes globals seguint les prioritats estratègiques europees.
El programa té per objectiu aconseguir un impacte científic, tecnològic, econòmic i social de les inversions de la UE en I+I, enfortint d’aquesta manera les seves bases científiques i tecnològiques i fomentant la competitivitat de tots els estats membres. També impulsa la capacitat d’innovació, la competitivitat i l’ocupació a Europa. Més concretament Horizon Europe busca:
- Enfortir la recerca bàsica.
- Reforçar el vincle entre recerca, innovació i altres polítiques.
- Promoure la recerca i la innovació responsables (tenint en compte la igualtat de gènere).
- Connectar i desenvolupar les infraestructures de recerca.
- Atreure talent, formar i retenir investigadors i innovadors.
- Fomentar la ciència oberta i garantir-ne la visibilitat.
- Donar suport a l’explotació dels recursos de la I+D+i.
- Millorar la relació i la interacció entre ciència i societat.
Estructura del programa
Horizon Europe s’estructura en 3 Pilars:
Pilar I: Ciència excel·lent, per reforçar i estendre l'excel·lència de la base científica de la Unió. Incorpora:
- El Consell Europeu de Recerca
- El programa Marie Skłodowska-Curie (MSCA)
- Les infraestructures de recerca
Pilar II: Reptes globals i competitivitat industrial, que vol generar coneixement, intensificar la repercussió de la I+D en les polítiques de la UE i adoptar solucions innovadores en la indústria europea per tal de fer front als desafiaments mundials. El Pilar II potencia les tecnologies clau i solucions que sustentin les polítiques de la UE i la sostenibilitat. S’estructura en 6 clústers:
- Salut
- Cultura, creativitat i societat inclusiva
- Seguretat civil per a la societat
- Món digital, indústria i espai
- Clima, energia i mobilitat
- Recursos alimentaris, bioeconomia, recursos naturals, agricultura i medi ambient
A més, aquest pilar inclou les accions directes no nuclears del Centre Comú de Recerca (JRC)
Pilar III: Europa Innovadora, amb aquest pilar es volen promoure avenços en la creació de mercats i ecosistemes propicis a la innovació. El Pilar III incorpora:
- El nou Consell Europeu d’Innovació (EIC).
- Els Ecosistemes Europeus d’Innovació i l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT).
En paral·lel als 3 pilars, Horizon Europe incorpora un conjunt de mesures que conformen una nova manera d’implementar la I+D+i amb un impacte social i econòmic per a la UE i els seus ciutadans. Les missions adrecen 5 àrees d’alt interès per la UE:
- Càncer
- Adaptació al canvi climàtic incloent-hi transformació social
- Aigua i oceans
- Ciutats intel·ligents i climàticament neutres
- Salut en sòl i aliments
Especialment rellevant per als ens locals és la número 4, malgrat poden participar en projectes de les altres missions adoptant diferents rols.
Les associacions europees (partenariats) són la nova versió de les iniciatives de programació conjunta de l’H2020, i sorgeixen amb l’objectiu de reduir la fragmentació de l’esforç de recerca a Europa. Es basen en agendes estratègiques de recerca i innovació (SRIA).
La participació del món local en aquest programa s’ha anat incrementant de manera progressiva amb el temps.
Pressupost total
95.500 milions d'euros (a preus corrents).
El paquet inclou 5.400 milions (a preus corrents) de la iniciativa Next Generation EU per impulsar l’economia i reforçar la resiliència de la UE davant el futur, així com un reforç addicional de 4.500 milions d'euros (a preus corrents).
Autoritat de gestió
Direcció General de Recerca i Innovació.
La decisió 2021/173 de 12 de febrer de 2021 ha establert sis agències executives que ajudaran a la implementació dels programes de la Unió Europea en el MFP 2021-2027, entre les quals l’Agència Executiva Europea de Clima, Infraestructures i Medi Ambient; l’Agència Executiva Europea de Recerca; l’Agència Executiva per al Consell Europeu d’Innovació i les Pimes, l’Agència Executiva del Consell Europeu de Recerca i la de nova creació Agència Executiva Europea en els àmbits de la Salut i Digital, totes involucrades en alguna de les parts del programa Horizon Europe.
Punts nacionals de contacte: Llistat de NCPS.