EUI – Iniciativa Urbana Europea

European urban initiative

Breu descripció

La Iniciativa Urbana Europea (EUI, per les seves sigles en anglès) és un programa de la Direcció General de Política Regional i Urbana de la Comissió Europa. L’EUI dona suport a les ciutats en la capacitació i generació de coneixement i el desenvolupament de solucions innovadores transferibles i escalables a reptes urbans rellevants per a la Unió Europea i ofereix:

  • Suport a les autoritats urbanes amb fins a un 80% de cofinançament directe i fins a 5 milions d'euros de FEDER, perquè les ciutats de la UE testin solucions innovadores i es transfereixin a altres ciutats.
  • Enfortiment de la capacitat de les ciutats per formular estratègies, polítiques i pràctiques de desenvolupament urbà sostenible de manera integral i participativa.
  • Creació d'un entorn de coneixement per a les ciutats per tal de facilitar l'accés al coneixement horitzontal i temàtics i compartir coneixement sobre desenvolupament urbà sostenible.

 

A través de les Accions Innovadores (EUI-IA) l’EUI ofereix finançament per testar i transferir solucions innovadores a reptes urbans a autoritats urbanes i agrupació d’autoritats urbanes d’almenys 50.000 habitants de la UE. Es co-finança fins el 80% del projecte, proporcionant fins a 5 milions d’euros de FEDER per a la seva implementació.

Les convocatòries s’organitzaran entorn de temàtiques predefinides per la Comissió Europea i es financen projectes innovadors (projectes pilot que no hagin estat testats abans), participatius (amb un partenariat rellevant i amb cocreació amb el partenariat, stakeholders i grups destinataris), mesurables (que permetin extreure’n conclusions), transferibles i escalables (que siguin potencialment rellevants per a altres autoritats urbanes d’Europa i aplicables a altres contextos locals) i de bona qualitat (que siguin justificades, realistes, consistents i coherents, preparats per a implementar-se i amb un ús eficient dels fons).

L'Autoritat Urbana Principal (Main Urban Authority) lidera i mobilitza la resta de socis del partenariat (Delivery Partners), que ha de ser el més divers possible i, idealment, que inclogui la quàdruple hèlix (autoritats públiques, sector privat, acadèmia i societat civil). Dins del partenariat també cal incloure socis de transferència (Transfer Partners), municipis d’altres països de la UE, per preparar el procés de rèplica de la solució testada, augmentar la seva capacitat per implementar solucions innovadores i proporcionar-ne una perspectiva externa.

Pel que fa a la generació de capacitats per a ciutats, l’EUI dona suport per millorar i augmentar la capacitat per formular polítiques, estratègies, i pràctiques de desenvolupament urbà sostenible de manera integral i participativa. També contribueix a la formulació i aplicació d’aquestes polítiques i plans d’acció a escala local, regional i nacional. Aquest component es dirigeix a personal tècnic i electes i comprèn tres activitats clau:

  • Intercanvis entre ciutats (City-to-city exchanges): Visites presencials o intercanvis virtuals entre una ciutat sol·licitant (applicant city) i una o dues ciutats (peer cities), que comparteixen nous mètodes de treball i enfocaments innovadors sobre reptes en la implementació detectats per la ciutat sol·licitant. Pot presentar una sol·licitud qualsevol autoritat urbana dels estats membres de la UE amb interessada en dissenyar i implementar estratègies de desenvolupament urbà sostenible. Altres parts interessades poden també participar en l’intercanvi si l’autoritat urbana ho justifica.
  • Revisions entre iguals (Peer reviews): Seminaris en què es reuneixen diferents ciutats o parts interessades rellevants per revisar i prendre com a referència les seves estratègies de Desenvolupament Urbà Sostenible (DUS). Les ciutats sol·licitants milloren la seva capacitat per dissenyar i implementar estratègies i pràctiques de desenvolupament urbà sostenible d’una manera integral i participativa. Les revisions poden ser entre ciutats del mateix país o reunir ciutats de diferents estats membres. Pot presentar una sol·licitud qualsevol autoritat urbana dels estats membres de la UE que participi en el disseny i la implementació d’una estratègia DUS (d’acord amb l’Article 11 de la Regulació del FEDER).
  • Esdeveniments de generació de capacitats (Capacity building events): Diferents esdeveniments (com tallers, seminaris, recopilació de bones pràctiques) per millorar la capacitat de les ciutats per dissenyar i implementar estratègies de desenvolupament urbà sostenible.

L'EUI és una iniciativa nova que es basa en les experiències passades de les Accions Innovadores Urbanes (UIA), la Xarxa de Desenvolupament Urbà (UDN) i URBACT III, fent un pas més per oferir un suport coherent a les ciutats; per fomentar la innovació liderada per les ciutats, compartir coneixements i pràctiques urbanes i per desenvolupar capacitats.

Pressupost total

450 milions d'euros

Autoritat de gestió

Pàgina web

Enllaços al reglament / altres

L’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona resta a la disposició dels ens locals de la província de Barcelona per facilitar la vostra participació en convocatòries europees. En cas de tenir interès en alguna de les convocatòries europees que us presentem a la GAUE, no dubteu en contactar amb nosaltres a través del correu o.europa.eint@diba.cat o trucant al 934 049 444 .

Contact_icon
Direcció de Relacions Internacionals - Oficina d'Europa i Estratègia Internacional
o.europa.eint@diba.cat
934 049 444