L’Agenda Urbana de la UE impulsa 2 nous partenariats: ‘Ciutats sensibles a l’aigua’ i ‘Descarbonització de la construcció’.
11/12/2024Ciutats sensibles a l’aigua i Descarbonització de la construcció són els partenariats impulsats per l’Agenda Urbana de la UE que reflexionaran sobre la gestió urbana de l’aigua i la descarbonització del sector de la construcció per promoure ciutats més sostenibles i resilients.
L’Agenda Urbana per la Unió Europea (UAEU, en anglès) ha confirmat la creació de dues noves associacions temàtiques: Ciutats sensibles a l’aigua i Descarbonització de la construcció. Aquestes iniciatives se sumen a l’estratègia europea per abordar reptes urbans crítics a través d’un treball col·lectiu i innovador.
La UAEU està dissenyada per integrar les perspectives urbanes a les polítiques europees, fomentant la cooperació entre els estats membres, les ciutats, la Comissió Europea i altres parts interessades. Les associacions temàtiques s’enfoquen en la formació de reptes urbans crítics i elaboren un Pla d’Acció, que serveix com a full de ruta per a la implementació d’activitats, la gestió de recursos i el disseny d’un calendari. Des de la seva creació, la UAEU ha posat en marxa 20 partenariats temàtics centrats en diverses qüestions urbanes. Entre els partenariats finalitzats, destaquen els temes de seguretat d’espai públics, ús sostenible de la terra, mobilitat urbana i transició digital.
El recent Acord de Gijón (2023) ha donat prioritat a dues noves agendes: Ciutat sensible a l’aigua i Descarbonització de la construcció:
- El partenariat de Ciutats sensibles a l’aigua aborda la complexa interacció entre els recursos hídrics, la qualitat de l’aigua, la infraestructura urbana, la sostenibilitat ambiental i les necessitats social dins de les zones urbanes. L’objectiu és simplificar l’accés al concepte de ciutat sensible, servint com a hub central per a les ciutats i els seus seguidors.
- El partenariat de Descarbonització de la construcció se centra en la interacció de programes de renovació integrats i plans locals de calefacció i refrigeració que afavoreixin els objectius socials, econòmics i ambientals de les ciutats. S’inclouran tota classe d’edificis dins dels programes de renovació integrada amb un enfocament en la millora del parc d’habitatges mitjançant la col·laboració amb edificis públics i no residencials relacionats amb l’espai.
La darrera setmana es van confirmar els membres que treballaran en les noves associacions temàtiques de l’Agenda. A continuació es destaquen els membres provinents de l’Estat espanyol:
Per al partenariat de Ciutats sensibles a l’aigua han estat seleccionats el Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana, l’Institut Català del Sòl, el Green Building Council Espanya i el Green Finance Institute Espanya.
Pel que fa al partenariat de Descarbonització de la construcció, hi participaran l'Ajuntament d'Elx, el Centre Tecnològic de l'Aigua de Barcelona (CETAQUA) i l'Associació d'Acondicionament Terrassana (LEITAT).
Ser part dels partenariats de la UAEU ofereix una oportunitat única per impulsar la innovació, la reforma de polítiques i solucions pràctiques que beneficiaran tant el medi ambient com les comunitats. Les iniciatives faciliten la cooperació a diversos nivells, permetent que ciutats de totes les mides, estats membres, societat civil i institucions de recerca, impulsin conjuntament un canvi transformador.
Finalment, es recomana la visualització d’aquest vídeo per descobrir com viuen els socis actuals la seva participació en l’Agenda Urbana de la UE.