
Consulta pública per preparar el proper pressupost a llarg termini de la UE (MFF) 2028-2034
19/03/2025La Comissió Europea està treballant en l’elaboració del futur Marc Financer Pluriennal (MFP) 2028-2034, i que representa el pressupost a llarg termini de la UE. En aquest sentit, tot i que l’actual pressupost estarà vigent fins a finals de 2027, l’Executiu Comunitari ha obert 7 consultes públiques per recollir les opinions de totes les parts interessades a millorar la propera generació de programes financers.
Segons les Orientacions Polítiques de la presidenta von der Leyen, la Comissió treballarà per aconseguir un pressupost de la UE més focalitzat, senzill i amb més impacte, que reflecteixi les prioritats estratègiques de la Unió. Aquestes consultes abastaran diverses àrees polítiques amb la finalitat de crear un pressupost més eficaç i eficient que permeti assolir els objectius clau. Les autoritats locals entre d’altres grups d’interès, estan invitats a participar a la consulta.
Les consultes formen part de l'exercici global de consulta pública sobre el proper MFP i, s’han dividit en les 7 àrees següents:
- Proper pressupost a llarg termini de la UE (MFP) – Aplicació del finançament de la UE amb els Estats membres i les regions. Enllaç aquí.
- Proper pressupost a llarg termini de la UE (MFP) – Finançament de la UE per a la competitivitat. Enllaç aquí.
- Proper pressupost a llarg termini de la UE (MFP) – Finançament de la UE per a l’educació transfronterera, la formació i la solidaritat, la joventut, els mitjans de comunicació, la cultura i els sectors creatius; els valors i la societat civil. Enllaç aquí.
- Proper pressupost a llarg termini de la UE (MFP) – Finançament de la UE per a la protecció civil, la preparació i la resposta a crisis. Enllaç aquí.
- Proper pressupost a llarg termini de la UE (MFP) – Finançament de la UE per a l'acció exterior. Enllaç aquí.
- Proper pressupost a llarg termini de la UE (MFP) – Finançament de la UE per al mercat únic i la cooperació entre autoritats nacionals. Enllaç aquí.
- Proper pressupost a llarg termini de la UE (MFP) – Avaluació del rendiment del pressupost de la UE. Enllaç aquí.
Destacar que la decisió d’agrupar aquestes qüestions té com a objectiu donar suport als treballs preparatoris i no condiciona l’arquitectura dels futurs programes.
Les propostes de la Comissió estaran dissenyades per permetre que la UE pugui assolir els objectius més rellevants, en aquells àmbits on pot aconseguir més que els Estats membres actuant per separat. Això requereix una avaluació acurada tant del que ha funcionat bé en el passat com del que es podria millorar en el futur. El proper pressupost a llarg termini de la UE extraurà lliçons de l’actual, especialment pel que fa a la simplicitat i la flexibilitat, la rapidesa i l’enfocament estratègic.
Per recollir evidències que donin suport a la preparació d’aquestes propostes, la Comissió està iniciant una sèrie de consultes públiques per obtenir opinions de totes les parts interessades sobre com optimitzar cada euro del pressupost de la UE.
La Comissió Europea presentarà la proposta del futur Marc Financer Pluriennal el mes de juliol de 2025. Per respondre a la consulta està disponible un formulari en línia d’aproximadament 2 fulls i gran part de les qüestions estan tancades. Els qüestionaris consten de tres parts. La part 1 recull informació sobre la seva entitat, la part 2 conté preguntes relacionades amb els fons de la UE i la part 3 inclou dues preguntes finals.
Data límit per enviar les contribucions en línia és el 6 de maig de 2025.
Si finalment hi participeu, recordeu de feu-nos arribar, si us plau, les contribucions i recollirem el posicionament de l’Àrea/Direcció. Alhora, si no hi participeu o ho descarteu, us agraïm per avançat també que ens ho feu saber.
Recordem que el Comitè Europeu de les Regions (CdR) va adoptar un dictamen d’opinió sobre el tema amb el títol: “El Pressupost de la UE i les polítiques de base local: propostes per a un nou disseny i mecanismes d'execució en el MFP posterior a 2027”, el novembre de 2024. Ponent: Marie-Antoinette MAUPERTUIS. El text té com a objectiu fer balanç de la implementació dels programes de despesa pluriennals de la UE 2021-2027 (fons de la UE) i discutir com el seu disseny i els mecanismes d'execució impacten les Autoritats Regionals i Locals (LRA), i fins a quin punt estan adaptats a les especificitats de les LRA. El CdR fa recomanacions a la Comissió Europea tenint en compte les seves propostes en el Reglament del MFP post 2027 i l'Acord Interinstitucional sobre qüestions pressupostàries, les regles financeres, i els mecanismes de disseny i execució dels programes de finançament de la UE.
Alhora afegir que el CdR va impulsar el 2017 la #CohesionAlliance, juntament amb les principals associacions europees de ciutats i regions. Es tracta d’un moviment conjunt de representants afins de les institucions de la UE, de ciutats i regions i les seves associacions, de socis socials i representants de la societat civil per defensar la Cohesió com un valor fonamental de la UE i, fan una crida per a una Política de Cohesió forta més enllà del 2027.
Des del seu llançament, ha reunit més de 12.000 membres entre ciutadans, regions, ciutats i comarques, associacions de governs regionals i locals, membres del Parlament Europeu i associacions sectorials de la UE.
El 2022, la #CohesionAlliance va iniciar una nova fase de mobilització per enfortir la Política de Cohesió. Abans de les negociacions crucials pel proper MFP de la UE, l'Aliança està ara totalment mobilitzada. En la Declaració presentada, la #CohesionAlliance reividica que la Política de Cohesió renovada continuï sent la política d'inversió a llarg termini i descentralitzada fonamental de la Unió Europea, ara i en el futur.