L'objectiu d'un intercanvi de ciutat-a-ciutat és millorar la capacitat de la ciutat sol·licitant (applicant city) per afrontar un repte específic relacionat amb el disseny i implementació de desenvolupament urbà sostenible mitjançant un procés d'aprenentatge i intercanvi d'expertesa entre iguals. S'espera que les ciutats parells (peer cities) comparteixin coneixements pràctics i tècnics adaptats al repte identificat i al context urbà de la ciutat sol·licitant.
Són oportunitats a curt termini per a l'aprenentatge entre iguals que consisteixen en visites. La ciutat sol·licitant selecciona el format més adequat per a cada visita segons les seves necessitats, amb una durada d'entre 2 i 5 dies.
Les ciutats comparteixen nous mètodes de treball i enfocaments innovadors sobre reptes d'implementació específics identificats per la ciutat sol·licitant. Les ciutats sol·licitants (applicant cities) es beneficien millorant les seves capacitats per afrontar el(s) repte(s) en la implementació que hagin identificat en la seva sol·licitud. Les ciutats iguals (peer cities) aprofiten l'intercanvi en termes de networking i poden també millorar les seves capacitats comprenent millor com els seu mètodes i enfocaments innovadors s'apliquen a diferents contextos.
Les sol·licituds les poden presentar les autoritats urbanes de qualsevol mida dels estats membres de la UE que estiguin interessades en el disseny i la implementació d'estratègies de desenvolupament urbà sostenible. Altres grups d'interès poden participar en l'intercanvi juntament amb l'autoritat urbana si es justifica.
S'anima a què participin especialment ciutats de menys de 500.000 habitants i de regions menys desenvolupades i regions en transició.
Es prioritza l'avaluació de sol·licituds de:
- Autoritats urbanes de regions menys desenvolupades.
- Autoritats urbanes de menys de 500.000 habitants.
- Autoritats urbanes que han participat en una revisió per iguals (peer review) de l'EUI.
- Autoritats urbanes que encara no s'hagin beneficiat d'un intercanvi de ciutat a ciutat aprovat.
- Autoritats urbanes que tornen a presentar una sol·licitud d'intercanvi ciutat-a-ciutat prèviament rebutjada.
- Autoritats urbanes de les regions en transició (segona prioritat).
Secretariat permanent del programa EUI: Pàgina de contacte - capacitybuilding@urban-initiative.eu.