Estratègies culturals per la Pau: cultura i creativitat com a catalitzadors per prevenció de conflictes i reconcil·liació post-conflicte | Cultural Strategies for Peace: culture and creativity as catalysts for conflict prevention and post-conflict reconciliation

HORIZON-CL2-2025-01-HERITAGE-09
Data d'obertura text
Pendent de publicació de la convocatòria
Data límit text
Pendent de publicació de la convocatòria
Programa
Tipus de convocatòria
Convocatòries de projectes
Pressupost

El pressupost total indicatiu per aquest tema és de 12 MEUR.

La Comissió estima una contribució d'entre 3 i 4 milions d'euros.

Objectius de la convocatòria i activitats finançables

En el marc d'una ràpida evolució de les dinàmiques geopolítiques que situen la UE enmig d'una escalada de conflictes i crisis emergents, aquesta convocatòria busca oferir solucions innovadores per al futur, fomentant enfocaments nous de seguretat i política exterior. 

Per altra banda, les relacions culturals internacionals han d'adaptar-se als reptes contemporanis i futurs aprofitant enfocaments estratègics innovadors de la cultura per facilitar el diàleg, promoure la comprensió mútua i abordar la disparitat sociocultural que alimenta conflictes. En aquest sentit, la integració de la cultura, inclòs el patrimoni cultural i les arts, en aquests marcs podria contribuir a la pau i l'estabilitat a llarg termini preservant la identitat i la història de la comunitat, facilitant el diàleg, l'aprenentatge de la reconstrucció, la reconciliació i la cohesió social. 

Les arts i la cultura ofereixen vies úniques d'expressió, comunicació i confiança, transcendint les barreres sociopolítiques i fomentant estratègies no violentes per al canvi social.

Algunes de les activitats per aconseguir els resultats descrits són:

  • Identificar enfocaments que hagin tingut èxit per integrar el patrimoni cultural com a actiu estratègic en els marcs de política exterior i seguretat. Examinar el patrimoni cultural immaterial i el coneixement tradicional com a fonts per a estratègies de construcció de pau, fomentant la connectivitat, la cooperació i la confiança entre persones. 
  • Recollir i analitzar estudis de cas d'iniciatives de construcció de pau que impliquen expressions culturals, creatives i artístiques.
  • Desenvolupar directrius i marcs polítics per ajudar els responsables polítics a incorporar estratègies culturals en les agendes de manteniment de la pau i desenvolupament social
  • Explorar les tecnologies digitals per millorar l'intercanvi cultural i el diàleg en la construcció de la pau.
  • Desenvolupar mètriques per avaluar l'impacte de les iniciatives culturals en la construcció de pau i la resolució de conflictes.

Els projectes han de contribuir a tots els resultats esperats següents:

  • Les organitzacions actives en diplomàcia, cultura, investigació i educació obtenen informació sobre la importància estratègica de la cultura, inclòs el patrimoni cultural i les arts, en el context geopolític contemporani. 
  • Les autoritats públiques, les organitzacions internacionals, les ONG i la societat es beneficien de la base de coneixement empíric derivada d'una extensa recopilació, anàlisi i avaluació d'estudis de casos, i de la identificació de patrons i bones pràctiques, 
  • Els responsables polítics reben recomanacions i directrius basades en l'evidència per a estratègies de construcció de pau innovadores i sostenibles que treballen amb la cultura i alineades amb els principis i valors de la UE.
  • S'estableixen mecanismes que fomenten la col·laboració contínua entre investigadors, professionals i responsables polítics, per garantir un progrés sostingut en la cultura de seguretat, política exterior i pau sostenible, 
Criteris d’elegibilitat i partenariat

Consorcis d’un mínim de 3 entitats jurídiques, almenys una d’elles en un estat membre, i almenys dues més establertes en altres països de la Unió o països associats al programa (veure annex general ), llevat que en les bases específiques de la convocatòria/tòpic s'estableixi el contrari.

Més informació
Contacte

Comissió Europea. DG Recerca i Innovació. Pàgina de contacte.

Àmbits temàtics

Objectius de Desenvolupament Sostenible (Agenda 2030)

Convocatòries relacionades

L’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona resta a la disposició dels ens locals de la província de Barcelona per facilitar la vostra participació en convocatòries europees. En cas de tenir interès en alguna de les convocatòries europees que us presentem a la GAUE, no dubteu en contactar amb nosaltres a través del correu o.europa.eint@diba.cat o trucant al 934 049 444 .

Contact_icon
Direcció de Relacions Internacionals - Oficina d'Europa i Estratègia Internacional
o.europa.eint@diba.cat
934 049 444