El paper de l'economia social per abordar l'exclusió social, oferir llocs de treball de qualitat i una major sostenibilitat

Data d'obertura
Data límit
Programa
Tipus de convocatòria
Convocatòries de projectes
Pressupost
10 MEUR La Comissió estima un total de 3 projectes aprovats d’entre 2 a 3 MEUR cadascun
Objectius de la convocatòria i activitats finançables
Context de l'actuacio: A Europa, gairebé 3 milions d'entitats d'economia social ofereixen solucions concretes i innovadores als reptes als quals s'enfronten les societats europees, per exemple, creen llocs de treball de qualitat, contribueixen a la igualtat d'oportunitats i la inclusió socioeconòmica dels grups desfavorits (incloses les persones amb discapacitat). També tenen un paper important en els sistemes de benestar europeus i ajuden a revitalitzar les zones rurals i despoblades d'Europa, contribuint per tant a la visió a llarg termini de zones rurals de la UE. L'economia social també pot ajudar a implementar els principis del pilar europeu dels drets socials i complir el seu Pla d'acció 2021 i els objectius principals de 2030, p. mitjançant l'augment de la taxa d'ocupació i la reducció del nombre de persones en risc de pobresa i exclusió social. El Pla d'acció per a l'economia social, adoptat el desembre de 2021, proposa mesures per ajudar a mobilitzar el potencial de l'economia social. Objectius de la convocatòria: Els projectes han de contribuir als resultats esperats següents:
  • Abordar els reptes dels marcs polítics i legals que dificulten la prosperitat de l'economia social i l'ampliació de les seves activitats d'èxit.
  • Integrar millor el paper i el pes de les organitzacions d'economia social a l'hora d'abordar l'exclusió social i oferir llocs de treball de qualitat en l'elaboració de polítiques a diversos nivells.
  • Contribuir a millorar les condicions laborals a les organitzacions d'economia social, inclòs el sector assistencial.
Les propostes haurien de proporcionar una anàlisi exhaustiva de fins a quin punt l'economia social contribueix a combatre l'exclusió social a la UE, als països associats i als tercers països, quins serveis ofereix, i comparar els aspectes d'eficiència, cost i qualitat dels serveis prestats pel sector social. econòmica amb les d'altres proveïdors. Les propostes poden abordar (un o més) diferents angles d'exclusió socioeconòmica. Per exemple, sovint es destaca el paper de l'economia social com a actor important en pràctiques innovadores en la prestació d'atenció. La investigació podria identificar les millors pràctiques innovadores, fins i tot en àrees noves i emergents en l'àmbit de la prestació d'atenció. Atès que la disponibilitat i l'ús dels serveis d'atenció formals difereixen significativament entre els estats membres i les regions, la recerca hauria d'investigar el paper de l'economia social entre els diferents països i els impulsors d'aquestes diferències per tal de dissenyar polítiques efectives d'atenció a llarg termini i d'economia social. En particular, els residents a les zones rurals poden patir un accés limitat als serveis d'atenció a llarg termini, mentre que les organitzacions d'economia social sovint estan motivades per oferir serveis basats en les necessitats locals i poden jugar un paper revitalitzador en les economies de les regions rurals. També hauria d'investigar quines són les condicions de treball a les organitzacions d'economia social, inclòs el sector assistencial. Les propostes han de tenir com a objectiu proporcionar als responsables polítics recomanacions en l'àmbit del suport a l'economia social.
Criteris d’elegibilitat i partenariat
Consorcis d’un mínim de 3 entitats jurídiques, almenys una d’elles en un estat membre, i almenys dues més establertes en altres països de la Unió o països associats al programa.
Contacte
Comissió Europea. DG Recerca i Innovació. Pàgina de contacte. Punts nacionals de contacte: Llistat de NCPS.

Àmbits temàtics

Objectius de Desenvolupament Sostenible (Agenda 2030)

L’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona resta a la disposició dels ens locals de la província de Barcelona per facilitar la vostra participació en convocatòries europees. En cas de tenir interès en alguna de les convocatòries europees que us presentem a la GAUE, no dubteu en contactar amb nosaltres a través del correu o.europa.eint@diba.cat o trucant al 934 049 444 .

Contact_icon
Direcció de Relacions Internacionals - Oficina d'Europa i Estratègia Internacional
o.europa.eint@diba.cat
934 049 444