Diferències de gènere en les trajectòries professionals de les persones progenitores i les seves implicacions per a la igualtat de gènere i el benestar familiar | Gender differences in career trajectories of parents and their implications for gender equality and family well-being

HORIZON-CL2-2025-02-TRANSFO-04-two-stage
Data d'obertura
Data límit
Programa
Tipus de convocatòria
Convocatòries de projectes
Pressupost

10.200.000,00 euros.
S'espera aprovar 3 projectes de 3.400.000,00 euros

Objectius de la convocatòria i activitats finançables

Context i objectiu:

  • Les diferències de gènere en les trajectòries professionals de les persones progenitores expliquen bona part de les desigualtats d'ocupació i salaris entre homes i dones, sovint conegudes com a penalitzacions per maternitat i avantatges per paternitat.
  • Aquest tema vol identificar les diferències clau de gènere en les carreres de les persones progenitores i avaluar com afecten les actuals desigualtats socioeconòmiques (ocupació, emprenedoria, elecció d'ocupació, salaris, oportunitats de carrera, condicions laborals, salut mental o risc de pobresa).
  • L'objectiu és proporcionar opcions polítiques efectives per reduir les bretxes de gènere en el mercat laboral i afavorir el benestar familiar.

Aspectes a abordar:

  • Identificar diferències clau de gènere en les trajectòries professionals de les persones progenitores i com aquestes impacten en les desigualtats de gènere.
  • Avaluar les conseqüències positives i negatives de les trajectòries professionals diferenciades per gènere en el benestar familiar, tenint en compte la diversitat d'estructures familiars, edat i nombre de fills, qualitat i estabilitat de les relacions familiars, recursos econòmics i socials, i benestar familiar.
  • Analitzar els principals factors que condicionen les decisions laborals i familiars de les persones progenitores: repartiment de les cures, normes socials i culturals, estereotips, cultures laborals i polítiques institucionals (com la disponibilitat i qualitat de serveis de cura, permisos de maternitat/paternitat/parentals, mesures de conciliació, teletreball, etc.).
  • Incloure una perspectiva interseccional: tenir en compte la composició familiar (famílies monoparentals, famílies LGBTIQ), l'estatus socioeconòmic, l'origen migratori o ètnic, entre d'altres.
  • Explorar l'ús de dades longitudinals (administratives o enquestes) i models quantitatius, així com recerca qualitativa i estudis de cas.

S'espera que els projectes contribueixin a:

  • Millorar la comprensió de les diferències de gènere en les trajectòries professionals de les persones progenitores i les seves conseqüències per a la igualtat de gènere en el mercat laboral i dins les llars.
  • Millorar la comprensió dels vincles entre les decisions laborals i de cura parental, el benestar familiar i els diferents contextos polítics i institucionals.
  • Proporcionar opcions polítiques efectives per reduir les bretxes de gènere en els resultats laborals de les persones progenitores i afavorir el benestar familiar.
Criteris d’elegibilitat i partenariat

Consorcis d'un mínim de 3 entitats jurídiques, almenys una d'elles en un estat membre, i almenys dues més establertes en altres països de la Unió o països associats al programa (segons s'especifica en els Annexos generals, B - Elegibility), llevat que en les bases específiques de la convocatòria/tòpic s'estableixi el contrari.

Calendari previst

• Presentació primera fase: fins al 16 de setembre de 2025.<br>• Presentació segona fase: fins al 17 de març de 2026.<br>• Comunicació de resultats i inici previst de projectes: a partir de la primavera-estiu de 2026.

Àmbits temàtics

Objectius de Desenvolupament Sostenible (Agenda 2030)

Convocatòries relacionades

El Servei de Suport Municipal en els àmbits d'Europa, Cooperació i Internacionalització de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona resta a la disposició dels ens locals de la província de Barcelona per facilitar la vostra participació en convocatòries europees. En cas de tenir interès en alguna de les convocatòries europees que us presentem a la GAUE, no dubteu en contactar amb nosaltres a través del correu o.europa.eint@diba.cat o trucant al 934 049 444 .

Contact_icon
Direcció de Relacions Internacionals - Servei de Suport Municipal en els àmbits d'Europa, Cooperació i Internacionalització
o.europa.eint@diba.cat
934 049 444