Resolta la 5a convocatòria de la iniciativa Accions Urbanes Innovadores (UIA)

11 projectes d’autoritats locals d’arreu de la UE han estat seleccionats en la 5a convocatòria de la iniciativa Accions Urbanes Innovadores (UIA). Provenen de 8 Estats membres diferents amb una àmplia cobertura geogràfica de la UE: Hongria, Bulgària, Grècia, Itàlia, Països Baixos, Bèlgica, Eslovàquia i Espanya. En aquest darrer cas, es tracta del projecte CAMINA liderat per l’Ajuntament d’Almeria amb altres entitats de la zona, amb un pressupost de 4,4 milions d’euros, per potenciar la integració social i la cohesió de grups de ciutadans i barris en risc d’exclusió a través del patrimoni cultural i històric: una nova narració de la ciutat vinculada a una memòria històrica de les migracions.

La iniciativa UIA proporciona a les zones urbanes d’Europa recursos per a provar solucions innovadores que encara no hagin estat desenvolupades mai a la Unió Europea i centrades en fer front als reptes urbans.

El programa es dirigeix a autoritats urbanes, i agrupacions d’autoritats urbanes, de més de 50.000 habitants i, a diferència d’altres programes, no requereix que altres ciutats europees formin part del projecte. La Iniciativa té un pressupost total de 372 M€ (procedent de fons FEDER), per a 2014-2020.

En aquesta convocatòria, s’han rebut 222 propostes de projecte per part de 23 estats membres. Aquestes 11 autoritats locals seleccionades tindran l’oportunitat d’experimentar solucions creatives, innovadores i sostenibles per fer front als canvis demogràfics; resoldre els principals reptes de la qualitat de l’aire; preservar i millorar la cultura local i el patrimoni cultural de la UE i desenvolupar models alternatius d’economia circular a les ciutats.

Projectes amb participació de la Diputació i de municipis de la demarcació

 En anteriors convocatòries, cinc projectes de municipis de la província de Barcelona han resultat beneficiaris:

La Diputació de Barcelona, a través de la Gerència de Serveis d’Habitatge, Urbanisme i Activitats, participa en el projecte liderat per l’Ajuntament de Mataró ‘Yes We Rent!’ seleccionat en la 3a convocatòria UIA.

En el darrer butlletí de la UIA es pot llegir una entrevista sobre aquest projecte. ‘Yes We Rent’ té com a objectiu augmentar l’habitatge de lloguer assequible a la ciutat. Laura Font, directora de Salesians Sant Jordi-PES Mataró, explica com han adaptat amb èxit el programa d’inclusió per a adolescents en risc d’exclusió i la seva experiència a causa de les restriccions de la COVID-19.

El projecte explora solucions innovadores com la creació de cooperatives d’arrendataris que ofereixin condicions favorables als propietaris d’habitatges i, per tant, generin una oferta de lloguer assequible i estable a llarg termini com a motor de cohesió territorial i inclusió social a la ciutat.

(+) Iniciativa UIA

Comparteix