Xarxa de Parcs Naturals: adaptació al canvi climàtic dels boscos mediterranis amb LIFE Mixforchange

L’estiu passat va finalitzar el projecte europeu Life Mixforchange coordinat pel Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i en el que ha participat la Diputació de Barcelona. Han estat gairebé sis anys de treball de desenvolupament, implementació, avaluació i difusió de criteris silvícoles per avançar cap a boscos més adaptats i resilients al canvi climàtic, mitjançant l’aplicació d’una gestió adaptativa i naturalística en boscos mixtos, que busca la sostenibilitat ambiental i econòmica i especialment compatible amb la preservació dels valors de conservació d’aquests boscos.

A la Xarxa de Parcs Naturals, el projecte europeu s’ha aplicat en rodals demostratius d’alzinars, pinedes, castanyedes i rouredes als Parc del Montnegre i el Corredor, al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny i al Parc del Castell de Montesquiu.

El projecte ha permès innovar en estratègies de gestió per a l’adaptació al canvi climàtic dels boscos mediterranis subhumits mixtos en tres eixos principals: aplicant una silvicultura naturalística o propera a la natura (aprofitant processos naturals i una gestió a nivell d’arbre individual), impulsant una bioeconomia lligada als boscos mixtos (promovent productes d’alt valor afegit) i desenvolupant eines de governança (amb la integració de mesures d’adaptació al canvi climàtic en polítiques forestals i del món local). Amb aquest projecte es constitueix un treball de referència per als ens locals i la seva relació amb els boscos periurbans.

La Diputació de Barcelona va coorganitzar i acollir el Seminari Final al Recinte Mundet a Barcelona el mes de juny. El projecte ha comportat també la creació de diverses publicacions de referència, entre les quals hi ha la guia Gestió forestal adaptativa i naturalística a la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona: experiències en alzinars, castanyedes i pinedes 2022.

Font: Xarxa de Parcs Naturals

Comparteix