Featured Image

Suport d’Europa a la crisi sanitària provocada pel coronavirus

15/04/2020
Les institucions europees estan proposant una sèrie de mesures per garantir el subministrament adequat d’equipament de protecció i material sanitari arreu d’Europa per fer front a la crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19 i amortir l’impacte sobre l’economia i l’ocupació mitjançant una important flexibilització de les normatives pressupostàries de la UE. El paper de la Comissió Europea consisteix principalment en donar suport als estats membres per fer front a la crisi a través de recomanacions i amb una línia d’actuació comuna. En aquest sentit, la Comissió ha proposat un ventall important de mesures de suport a l’ocupació, les empreses i l’economia:
  • Iniciativa d’Inversió en Resposta al coronavirusIIRC- (COVID-19 Response Investment Initiative). Es tracta de mobilitzar els fons de la política de cohesió i respondre de forma ràpida i flexible a les necessitats urgents dels sectors més exposats, com la sanitat, les pimes i el mercat de treball, i alhora ajudar els territoris més afectats i els ciutadans. Compta amb una dotació de 37.000 MEUR que provenen de les assignacions nacionals existents del Fons Social Europeu (FSE) i del Fons Europeu de Desenvolupament (FEDER) per 2014-2020 encara no assignats, i que és accessible mitjançant els canals tradicionals, és a dir, els Programes Operatius regionals.
En el cas de l’Estat espanyol es calcula que aquesta xifra podria estar al voltant dels 1.000 MEUR. En aquest sentit, la Comissió fa elegible tota la despesa relacionada amb el coronavirus des de l’1 de febrer de 2020. L’objectiu de la IIRC és el següent:
  1. Donar suport al sistema sanitari i a les accions destinades a limitar la propagació del virus. El FSE podria recolzar les accions impulsades pels estats membres en aquesta direcció;
  2. Protegir els llocs de treball i limitar les conseqüències negatives sobre l’ocupació. El FSE podrà donar suport als ERTOs i els serveis comunitaris d’atenció a les persones grans i malalts, així com ajudes addicionals als sistemes de salut per a la contractació de personal. Les regles nacionals d’elegibilitat del FSE han de determinar què és elegible sota aquest objectiu, sempre que també compleixi amb el conjunt (molt limitat) de regles d’elegibilitat de la UE.
  3. Aportar liquiditat amb la finalitat de garantir un suport financer immediat: la IICR ofereix als estats membres la possibilitat de retenir el prefinançament no utilitzat rebut el 2019 pels programes del FSE que, en condicions normals, haurien de retornar-se a finals de juny de 2020.
  4. Utilitzar el FEDER per finançar infraestructures sanitàries, fins i tot les de petita escala, serveis d’e-Salut i TIC, i el suport a equips, infraestructura, així com altres despeses relacionades amb el coronavirus.
Aquesta proposta ha estat adoptada pel Consell i el Parlament Europeu i va entrar en vigor l’1 d’abril de 2020. Adopció del Reglament publicat al DOUE. Aquesta nova flexibilitat suposa el següent:
  • Possibilitat de transferència entre els tres fons de la Política de Cohesió (FEDER, FSE i FC);
  • Transferències entre les diferents categories de regions;
  • Flexibilitat en relació a la concentració temàtica;
  • Possibilitat d’un percentatge de cofinançament de la UE del 100% pels programes de política de cohesió per l’exercici comptable 2020-2021.
  • Simplificació de les etapes del procediment en relació a l’execució del programa, l’ús d’instruments financers i d’auditoria;
  • Modificació de la normativa del Fons de Suport Europeu a les persones més desafavorides (FEAD) per intervenir també en la situació de crisi social provocada per la COVID-19;
  • Modificació del Fons Europeu Marítim i de Pesca (FEMP), que permetrà una reassignació més flexible dels recursos financers en el marc dels Programes Operatius de cada estat membre.
Aquest segon paquet està en curs de negociació. El Parlament Europeu preveu adoptar la IIRC+ durant el ple del mes d’abril.
  • Iniciativa SURE (Support mitigating Unemployment Risks in Emergency). Instrument de suport als treballadors i autònoms. Es tracta d’un instrument de solidaritat temporal de 100.000 MEUR en forma préstecs (avals concedits pels estats) als països que ho necessitin per garantir que els treballadors mantinguin els ingressos i, alhora, recolzar el funcionament de les empreses per evitar els ERTO, davant les conseqüències socials, econòmiques i de salut provocades per la crisi sanitària actual. Aquesta intervenció permetrà que els treballadors puguin fer front a les despeses habituals i ajudarà a mantenir una certa estabilitat de l’economia. Alhora, es proporcionarà suport addicional per finançar els règims de reducció de temps de treball i altres mesures similars dels estats membres, de manera que es contribuirà a protegir l’ocupació. Els agricultors i pescadors també podran beneficiar-se d’aquestes ajudes. L’instrument SURE és només un dels elements de l’estratègia global de la Comissió per protegir la ciutadania i pal·liar les conseqüències socioeconòmiques extremadament negatives de la pandèmia.
Els ministres de finances reunits el 9 d’abril de 2020 van assolir un acord en relació a aquesta iniciativa però el procés legislatiu per a l’adopció definitiva encara està en curs. Esborrany del reglament.
  • Fons Pan-europeu de Garantia del BEI de suport a les pimes amb dificultats – Escut de protecció. Arreu del món, els viatges s’han reduït, els treballadors s’han quedat a casa i la vida diària s’ha posat en pausa. Això ha permès aturar la transmissió del virus, però també ha aturat la mobilitat de molts béns i serveis. Des del primer moment, la Comissió Europea ha procurat flexibilitzar la normativa europea per donar a les empreses viables la liquiditat necessària per afrontar aquest període de confinament. Aquest nou fons de garantia del BEI de 25.000 MEUR és una xarxa de seguretat per a empreses en dificultats, i pretén protegir les pimes oferint un suport de 200.000 MEUR per a les empreses en forma de préstecs.
Els ministres de finances reunits el 9 d’abril de 2020 van assolir un acord en relació a aquesta iniciativa i han demanat al BEI de concretar-la i posar-la en marxa al més aviat possible.
  • Instrument de suport a la crisi sanitària. Els ministres de finances van acordar el 9 d’abril crear aquest instrument per donar una xarxa de protecció pels estats membres. La proposta consisteix en posar a disposició dels estats de la zona euro que ho necessitin 240.000 MEUR en forma línies de crèdit que provenen del Mecanisme Europeu d’Estabilitat (MEDE). Per accedir als ajuts, els estats membres es comprometran a utilitzar aquests fons exclusivament per recolzar el finançament intern de costos relacionats amb la salut, la cura i la prevenció directa i indirecta causats per la crisi de la COVID-19. La durada d’aquests crèdits serà limitada, fins que finalitzi la pandèmia.
S’espera que aquest instrument estigui operatiu en dues setmanes.
  • La Comissió Europea i el Fons Europeu d’Inversions (FEI) han desbloquejat 8.000 MEUR per finançar 100.000 pimes. Aquesta acció permetrà al FEI emetre garanties especials per incentivar bancs i altres entitats de crèdit a aportar liquiditat a pimes de mitjana capitalització, afectades per l’impacte econòmic de la pandèmia. Més informació.
  • La Comissió Europea ha proposat modificar l’abast del Fons Europeu de Solidaritat de la UE (FSUE), creat inicialment per intervenir en cas de catàstrofes naturals greus, per respondre a emergències sanitàries. Igualment, el Fons Europeu per a la Globalització podrà donar suport a l’impacte de la pandèmia sobre el mercat de treball, recolzant els treballadors afectats per ERTOs i als treballadors per compte propi. Més informació.
  • El Banc Europeu d’Inversions (BEI) ha posat en marxa el Programa de compres d'emergència en cas de pandèmia: amb un pressupost de 750.000 MEUR. Més informació. A més, el banc ha llançat un pla per mobilitzar fins a 40.000 MEUR per cobrir les necessitats de finançament a curt termini de pimes de mitjana capitalització (midcaps). Més informació
  • Fons de Recuperació. Els ministres de finances de la UE reunits el 9 d’abril van acordar treballar per crear un nou fons que prepari i doni suport a la recuperació de l’economia de la UE. Els fons provindran del pressupost de la UE, i es dissenyaran programes destinats a reiniciar l’economia d’acord amb les prioritats europees i respectant la solidaritat amb els estats membres més afectats. Aquest fons és temporal, orientat i proporcional als costos extraordinaris de la crisi actual. Les discussions sobre els aspectes legals i pràctics d’aquest instrument estan en curs (la relació amb el pressupost de la UE i les fonts i els instruments de finançament), d’acord amb els tractats de la UE.
Millores normatives i recomanacions per agilitzar les finances nacionals:
  • Flexibilitat del Pacte d’Estabilitat i de Creixement. Per primera vegada a la història s’activa la clàusula general de “salvaguarda” del Pacte d’Estabilitat i Creixement. Això vol dir que els estats membres poden utilitzar tot el potencial de què disposen a nivell pressupostari per recolzar els treballadors expulsats del mercat de treball, i donar suport a les pimes o a grans empreses. Més informació.
  • Marc temporal d’Ajudes d’Estat. Permetrà als estats membres d’utilitzar tota la flexibilitat prevista en la normativa d’Ajudes d’Estat per donar suport a l’economia i garantir liquiditat per a les pimes i la continuïtat de l’activitat econòmica després de la crisi de la COVID-19. Més informació.
  • Conjunt de directrius per als estats membres sobre les mesures transfrontereres per protegir la salut dels ciutadans i la lliure circulació de mercaderies essencials.
  • Adopció d’unes orientacions en relació a l’ús del marc de contractació pública en situació d’emergència.
  • La Comissió Europea ha activat el mecanisme de coordinació de crisis ARGUS. El comitè de coordinació de crisis es reuneix periòdicament per crear sinergies entre tots els departaments i serveis competents de la Comissió i de les agències de la UE. Està presidit pel Comissari Janez Lenarčič, responsable de la gestió de les emergències a la UE.
  • La Comissió també ha creat un equip de coordinació de polítiques format per cinc comissaris responsables dels àmbits més afectats.
  • Respostes de la Comissió a la pandèmia de la COVID-19.
Iniciatives impulsades pel Comitè de les Regions: El Comitè de les Regions ha elaborat un Pla d’acció per donar suport i ajudar les autoritats locals i regionals en la lluita contra la pandèmia del coronavirus. El Pla d’Acció en termes operatius i concrets té els objectius següents:
  • Crear una plataforma: Es pretén ajudar als líders locals i regionals a compartir necessitats i solucions, i millorar el recolzament mutu entre les autoritats locals arreu d’Europa;
  • Fomentar el suport de la UE a les autoritats locals i regionals en el sector de la salut, mitjançant la convocatòria d’un Mecanisme d’Emergència Sanitària de la UE. Aquest mecanisme ha d’ajudar les ciutats i regions a contractar urgentment personal mèdic addicional, comprar més dispositius mèdics, donar suport als serveis de cures intensives i proporcionar eines i material sanitari a hospitals i escoles. Alhora, el mecanisme ajudarà a accelerar l’accés als recursos financers disponibles dels pressupostos regionals, nacionals i de la UE per als serveis públics de salut.
Els fons provindran dels recursos nacionals i regionals existents, i dels fons estructurals i d’inversió disponibles de la UE, entre d’altres, reorientats a necessitats urgents. Aquesta ajuda es canalitzarà mitjançant els 2.700 MEUR addicionals que la Comissió Europea destinarà al sector de l'assistència sanitària mitjançant l'Instrument d'Ajuda d'Emergència. Més informació
  • Proporcionar, mitjançant mecanismes del Comitè de les Regions informació concreta de l’àmbit local i regional sobre com abordar els aspectes sanitaris, socials i econòmics de la pandèmia i l’impacte en les comunitats locals;
  • Proporcionar informació pràctica i periòdica a les autoritats locals i regionals sobre les mesures de la UE per fer front a la crisi. Butlletins informatius del Comitè de les Regions sobre el coronavirus.
  • Facilitar un control de l’aplicació real de les mesures de la UE per combatre la pandèmia, i recollir exemples dels membres per millorar les polítiques de la UE basades en les experiències a escala local i regional. Exemples i vídeos disponibles a la web del Comitè de Regions.
  • Les accions aniran acompanyades d’una estratègia de comunicació per explicar què està fent la UE per ajudar i recolzar les comunitats locals en la lluita contra la pandèmia.
  Iniciatives impulsades per altres institucions:
  • Per limitar la propagació del virus, la Xarxa de Centres Europeus del Consumidor oferirà assessorament i assistència a la ciutadania en tot el que fa referència als drets dels consumidors en les compres transfrontereres de béns i serveis que es vegin afectades pel virus (ex: reserves hotels, viatges, etc). Més informació.
  • El Mecanisme de Protecció Civil de la Unió ha activat el Centre de Coordinació de Resposta a Emergències per coordinar l’ajuda 24/7. Més informació.

L’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona resta a la disposició dels ens locals de la província de Barcelona per facilitar la vostra participació en convocatòries europees. En cas de tenir interès en alguna de les convocatòries europees que us presentem a la GAUE, no dubteu en contactar amb nosaltres a través del correu o.europa.eint@diba.cat o trucant al 934 049 444 .

Contact_icon
Direcció de Relacions Internacionals - Oficina d'Europa i Estratègia Internacional
o.europa.eint@diba.cat
934 049 444