Els socis europeus del projecte RELOS3 visiten Sabadell per aprofundir en l’estratègia local d’especialització intel·ligent

La trobada s’emmarca en el projecte Interreg Europe RELOS3 liderat per l’Ajuntament de Sabadell on participen representants de la Ciutat Metropolitana de Bolonya (Itàlia), la regió de Wielkopolska (Polònia), els Ajuntaments d’Emmen (Països Baixos) i Tartu (Estònia) i Malta Enterprise.

Sabadell i el seu ecosistema d’innovació ha despertat l’interès de tots els socis del projecte Interreg Europe RELOS3. Entre el 27 i el 30 de novembre, els diferents representants, així com agents del seu territori, han visitat Sabadell, ciutat líder del projecte, per aprofundir en el coneixement de l’estratègia d’especialització intel·ligent catalana, RIS3CAT i, en concret, en el projecte d’especialització intel·ligent i competitivitat territorial impulsat per l’Ajuntament de Sabadell, Vallès Industrial.

RELOS3 és un projecte finançat pel programa de la Comissió Europea Interreg Europe que té una durada prevista de cinc anys (2017-2021) amb l’objectiu d’intercanviar experiències sobre el desplegament local de les estratègies regionals d’especialització intel·ligent. Durant el temps transcorregut, els socis del projecte han fet una primera aproximació al context local i regional de cada país soci i en aquesta segona etapa cada soci tria el territori que, en funció del que ha conegut i de l’anàlisi de recull de bones pràctiques que s’ha fet en el marc del partenariat, té interès en conèixer en més profunditat. En aquest cas, tots els membres del projecte s’han interessat per l’experiència de Sabadell i per conèixer en detall com l’Ajuntament està desenvolupant actuacions per convertir el territori en referent en l’àmbit del disseny aplicat a la indústria.

Sabadell es va interessar particularment en mostrar dos aspectes del seu ecosistema local: la diversitat i la implicació de diverses institucions que donen suport al procés d’innovació endegat per l’Ajuntament i donar a conèixer diferents agents del seu entorn que formen part de l’anomenada Quàdruple Hèlix (és a dir, empreses, centres de recerca i universitats, govern i societat civil).

En aquest sentit, l’estada va iniciar-se amb una visita al Centre Tecnològic Leitat, que va explicar el seu projecte i va mostrar les seves instal·lacions d’impressió 3D. La resta de sessions van dur-se a terme al Centre de Promoció Empresarial i al Centre d’Empreses Industrials, equipaments municipals de Promoció Econòmica de Sabadell, així com a l’Escola Superior de Disseny (ESDi).

L’estada va incloure una sessió d’intercanvis bilaterals amb agents del territori en format d’speed dating, on van participar representants de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, la Fundació Tarragona Smart Mediterranean Region, i2Cat, entre d’altres. Tan els socis com els representants d’aquestes institucions van valorar molt positivament la possibilitat d’intercanviar experiències i punts de vista sobre la implementació de les estratègies d’especialització intel·ligent en els respectius territoris, així com el fet d’haver pogut establir connexions entre ells que puguin resultar en futures col·laboracions.

Van dedicar-se també diverses sessions a conèixer en profunditat l’estratègia d’especialització intel·ligent catalana, RIS3CAT i els instruments establerts pel seu desplegament, els projectes d’especialització i competitivitat territorial i l’instrument Comunitats. Es va comptar amb la participació de la cap d’Àrea de Promoció Econòmica de la Generalitat de Catalunya i de representants d’ACCIÓ, entre d’altres, així com d’exemples de casos pràctics, que van sumar-se a l’experiència de Sabadell.

L’estada a Sabadell és la segona visita de llarga durada. La primera, que va celebrar-se al setembre, va dur-se a terme a Emmen. La seguiran les visites a Bolonya i Tartu, que estan previstes, respectivament, per l’abril i el juny de 2019. Els aprenentatges resultants d’aquests intercanvis es veuran reflectits en els plans d’acció locals i regionals que cada soci desenvoluparà i implementarà en el marc del projecte.

Erkki Jõgi, de la Universitat d’Estònia de Ciències de la Vida, convidat a la visita per part de l’Ajuntament de Tartu va destacar-ne que “ens ha proporcionat bons exemples de cooperació entre diferents agents d’un mateix ecosistema, així com d’actuacions innovadores en el marc del desplegament en l’àmbit local de les estratègies d’especialització intel·ligent. Personalment, estic satisfet de veure que la investigació realitzada a les universitats és rellevant per a les empreses que estan disposades a posar en pràctica els resultats”.

Més informació

Comparteix