Avià: finalista als premis de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible. Vota’l!

El municipi berguedà d’Avià és un dels 12 finalistes al premi de la Setmana Europea en Energia Sostenible (EUSEW) en la categoria de la ciutadania. Els ciutadans europeus poden votar entre els projectes finalistes abans de la EUSEW del mes de juny.

Avià al 2015 va iniciar un Pla de transició energètica centrat en les energies renovables, l’eficiència energètica i la protecció del medi ambient, amb l’objectiu de reduir la demanda de combustibles fòssils i les emissions de carboni. Gràcies a aquesta iniciativa, Avià estalvia més de 300.000 quilowatts-hora cada any (un 60% de consum menys que al 2015), fet que suposa l’estalvi de 50.000 €, i de 90 tones d’emissions de diòxid de carboni anuals, sense incloure-hi la reducció en el consum en els edificis privats.

Entre altres mesures, s’han instal·lat plaques solars als edificis públics, il·luminació LED, aïllaments tèrmics, i només es contracten companyies elèctriques que utilitzin el 100% d’energies renovables. Alhora, la recollida de residus porta a porta ha fomentat el reciclatge fins a significar el 70% del total; també s’han implementat mesures per protegir la vida al riu, i s’han instal·lat punts de càrrega per a vehicles elèctrics i híbrids.

D’altra banda, el municipi ha reduït els impostos locals per promoure la instal·lació de panells solars als sostres i façanes privades, i s’està planejant una compra conjunta de plaques solars per a ciutadans que no puguin encaixar-los a les seves teulades.

Al mateix temps, Avià promou pràctiques sostenibles ecològiques a Tambacounda, al Senegal, mitjançant una subvenció de 5.000 € per finançar la instal·lació d’una bomba solar i panells solars per una cooperativa de dones, a fi de regar una hectàrea de cultius comercials (venuts per a beneficis) durant la temporada seca, i subministrar energia a un hospital rural.

En conjunt, Avià ha aconseguit dur a terme un model fàcilment replicable i amb una forta participació ciutadana. Així, el nomenament d’Avià com a finalista als premis EUSEW 2019, i el seu nomenament com a  finalista als premis Wellbeing City Award 2019, representen un reconeixement a l’esforç i a la innovació d’aquest municipi per a un desenvolupament més sostenible.

Un cop finalitzat el període de votacions per escollir el guanyador en la categoria de la ciutadania dels premis EWSEW, l’acte de lliurament dels premis tindrà lloc a Brussel·les del 18 al 19 de juny, en el marc de la setmana de l’Energia Sostenible.

[+] Més informació

 

Comparteix