Malbaratament alimentari 2023. Food Waste for Stakeholders 2023. SMP-FOOD-2023-FW-STAKEHOLDERS-AG
El pressupost total de la convocatòria és de 3 MEUR. Es preveu un import d’entre 100.000 i els 300.000 EUR per projecte
La convocatòria dona suport per la millora del mesurament del malbaratament d'aliments i per ajudar a portar a terme la prevenció del malbaratament en el funcionament de les parts interessades.
El 69% del total de residus alimentaris de la UE es produeixen en el consum i la venda al detall, i les llars en generen més de la meitat (53% dels 31 milions de tones). La reducció del malbaratament alimentari depèn de la motivació, l'oportunitat i la capacitat d'acció dels consumidors.
Aquesta convocatòria respon a un dels objectius en l'àmbit de l'alimentació del Programa del Mercat Únic (Single Market Progamme), que té com a objectiu donar suport a la producció i el consum d'aliments sostenibles mitjançant la prevenció i la reducció del malbaratament d'aliments, incloent l'intercanvi d'informació i activitats de sensibilització.
Objectius de la convocatòria:
La Comissió Europea busca especialment solucions i tecnologies que estiguin preparades per ser implementades en condicions properes al mercat, a escala industrial o comercial, durant la durada del projecte.
Les propostes han de seguir els 4 passos següents:
- Realitzar un diagnòstic inicial de malbaratament alimentari,
- Establir objectius de reducció del malbaratament alimentari,
- Desenvolupar i implementar accions/intervencions per abordar els punts calents,
- Realitzar un mesurament final al final del projecte.
Això es farà a partir d'accions com: intervencions de canvi de comportament, educació i formació, elaboració i implementació de directrius de prevenció i malbaratament alimentari, programes de seguiment del malbaratament, campanyes de sensibilització i materials de comunicació, i desenvolupament de nous models de negoci.
Aquesta convocatòria s'adreça principalment a col·laboracions o associacions de múltiples parts interessades al llarg de la cadena de subministrament d'aliments, inclosos actors clau com ara agricultors, fabricants, minoristes, serveis alimentaris, així com investigadors, ONG i entitats públiques (per exemple, autoritats locals, regionals o nacionals, centres educatius, etc.).
Són elegibles entitats públiques i privades. Només s’accepten consorcis. Aquests poden ser col·laboracions privades o públic-privades.
Correu electrònic de suport: HADEA-FOOD-GRANTS@ec.europa.eu