
4 projectes de la demarcació de Barcelona aprovats a la 2a convocatòria de Xarxes de planificació d’acció d’URBACT
27/06/20194 projectes de la demarcació de Barcelona aprovats a la 2a convocatòria de Xarxes de planificació d’acció d’URBACT
El 25 de juny el comitè de seguiment del programa URBACT va aprovar 23 xarxes de planificació d’accions per ciutats. Cadascuna d’aquestes xarxes està formada per fins a 10 socis de diferents països europeus, reunint un total de 26 països i 203 socis (157 ciutats i la resta entitats d’altra naturalesa). Dels 203 socis involucrats 17 són de l’Estat i d’aquests, 4 són de la demarcació de Barcelona, es tracta de l’Ajuntament de Vic, l’Ajuntament de Badalona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i l’Agència de Desenvolupament Local Barcelona Activa.
L’Ajuntament de Vic lidera la xarxa “Healthy Cities” que està formada per 8 socis : Pärnu (EE), Farkadona (EL), Falerna (IT), Anyksciai (LT), Planning Authority Malta (MT), Alphen aan den Rijn (NL), Loulé (PT) i Bradford (RU). La xarxa aprofundirà en la relació entre la salut i l’entorn urbà, desenvoluparà polítiques que es concentrin en la millora salut de la gent, i també aplicarà un rigorós sistema d’avaluació d’impacte d’aquestes polítiques. Les ciutats participants desenvoluparan accions des de diferents punts de vista, però la perspectiva global de la salut serà el marc comú que permetrà intercanviar les diferents metodologies. Cal destacar que aquesta proposta ha rebut el suport tècnic de l’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional (OEEI) i que la Diputació de Barcelona tindrà un paper actiu en el seu Grup Local de suport al projecte.
L’Ajuntament de Badalona participa com a soci a la xarxa “Space4People” liderada per Bielefeld (DE) i la participació de 8 socis més : Valga (EE), Serres (EL), Guía de Isora (ES), Turku (FI), Saint-Germain-en-Laye (FR), Panevezys (LT), Braga (PT) i Arad (RO) . La xarxa vol millorar la quantitat i qualitat dels espais públics atractius de les àrees urbanes. Per fer-ho es focalitzarà en l’ús dels espais en el transport en tres aspectes: millora de l’experiència de l’usuari i afegir espai pel vianant , adaptar els nexes intermodals a centres urbans d’ús mixt i finalment reduir i optimitzar l’espai de públic d’aparcament.
L’Àrea Metropolitana de Barcelona lidera la xarxa “Riconnect” formada per 9 socis més com són: Major Development Agency Thessaloniki (EL), Métropole du Grand Paris (FR), Vervoerregio Amsterdam (PB), Krakow Metropolis Association (PL), Obszar Metropolitalny Gdansk-Gdynia-Sopot (Metropolitan Area) (PL), Area Metropolitana do Porto (PT) i Transport for Greater Manchester (RU). La xarxa es centrarà en repensar, transformar i integrar les infraestructures de mobilitat amb l’objectiu de reconnectar la gent, els veïnats, les ciutats i els espais naturals. Desenvoluparà plans estratègics, procediment, instruments i partenariats per promoure el transport públic i la mobilitat activa, reduir les externalitats i propiciar oportunitats de regeneració urbana amb l’objectiu d’estructurar el territori físicament i mental i, d’aquesta manera, aconseguir metròpolis més sostenibles, equitatives i atractives.
Barcelona Activa participa com a soci a la xarxa “Genderedlandscape” , liderada per Umea (SE) i amb els socis de Frankfurt am Main (DE), Trikala (EL), La Rochelle Urban Community (FR), Panevezys (LT) i Celje (SI). La xarxa vol crear les condicions per la igualtat de gènere a través d’una comprensió holística de com es crea aquesta igualtat en un espai concret. La xarxa crearà un intercanvi de reptes que afronten les ciutats sota una perspectiva d’igualtat de gènere global, però que alhora estigui contextualitzat localment.
Destaquen altres dades d’aquesta convocatòria: de les 157 ciutats participants a les 23 xarxes, el 57% de ciutats són novelles i 6 d’elles hi participen com a líder. El programa assoleix d’aquesta manera la proporció més elevada de la història pel que fa a nous participants que no han rebut mai finançament d’URBACT III.
Pel que fa a la cobertura temàtica, cal dir que dels 14 partenariats de l’Agenda Urbana de la UE 11 queden coberts per les xarxes aprovades, sent l’economia circular i el patrimoni cultural els temes amb més projectes vinculats. Les xarxes també mencionen vincles amb projectes d’H2020 i FEDER i, a més, fan referència a 11 dels 17 Objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides.
El pròxim mes de setembre tindrà lloc a Paris la primera reunió de socis i experts líders, organitzada pel secretariat d’URBACT.
URBACT és el programa de Cooperació Territorial Europea finançat pel FEDER que des de l’any 2002 ha donat suport a xarxes de ciutats al voltant del desenvolupament urbà sostenible i integrat.
Podeu trobar més informació sobre les noves Xarxes de planificació d’acció aprovades aquí.