
La Comissió Europea premia la moneda ciutadana REC com a exemple d’ús de noves tecnologies per a la millora social i la inclusió
15/07/2020La iniciativa de moneda ciutadana REC, liderada per l’Ajuntament de Barcelona, ha obtingut el premi EIC Prize on Blockchains for Social Good atorgat per la Comissió Europea. El projecte, reconegut en la categoria d’inclusió financera, rebrà 200.000 euros que es destinaran a millores tecnològiques i a convertir la iniciativa en codi obert.
La moneda ciutadana REC ha obtingut aquest guardó en una edició en què s’han presentat un total de 178 projectes de 43 països diferents. D’aquests, han quedat 23 finalistes i, finalment, s’han escollit 6 guanyadors per part d’un jurat configurat per especialistes en tecnologies de registre distribuït, innovació i ciències socials.
L’objectiu del guardó és reconèixer i impulsar projectes innovadors que utilitzin aplicacions de les tecnologies de registre distribuït (DLT) i que tinguin un impacte en la innovació social.
El REC, la moneda ciutadana innovadora amb impacte local
El REC és una moneda ciutadana que circula en els 10 barris barcelonins dels districtes de Sant Andreu, Sant Martí i Nou Barris. Té com a objectiu fomentar la sostenibilitat econòmica i social del petit comerç de proximitat en barris amb reptes de desaparició de teixit comercial, a través de la innovació tecnològica i social.
Segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, actualment compta amb un total de 160 comerços adherits i el seu ús ha demostrat que si la despesa pública es canalitza mitjançant aquest tipus de tecnologia, l'impacte en l’economia local augmenta fins al punt que amb una inversió de 800.000 euros, se'n genera un retorn de 2.360.000€.
La iniciativa de moneda REC es va presentar juntament a un consorci d’entitats anomenat Generalised Merits (GMeRitS), conformat per universitats i entitats de diferents països.
Més informació
(+) Comissió Europea