Featured Image

NGEU: Consulta oberta per a manifestacions d’interès sobre el foment de l’economia circular

29/01/2021
El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic del Govern espanyol ha obert una consulta per rebre expressions d’interès per fomentar l'economia circular en l'àmbit de l'empresa com a instrument per a la recuperació davant la COVID-19. La informació permetrà definir els propers mecanismes de finançament i paràmetres tècnics vinculats en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, que vehicularà els recursos europeus provinents de l’instrument ‘Next Generation EU’. Amb l’objectiu de ser eficaços i eficients en el desplegament de les mesures incloses en aquest pla de recuperació, el ministeri llança aquest procés de manifestació d’interès, amb l’objectiu d’identificar projectes, iniciatives o línies d’actuació en l’àmbit del foment de l’economia circular. Aquesta convocatòria se centra en projectes alineats amb l'Estratègia Espanyola d'Economia Circular (EEEC), Espanya Circular 2030, aprovada al juny de 2020, que posa les bases per impulsar un nou model de producció i consum en el qual el valor de productes, materials i recursos es mantinguin en l'economia durant el major temps possible, es redueixin al mínim la generació de residus i s'aprofitin el màxim possible els que no es poden evitar. La informació recopilada permetrà definir les línies estratègiques d’actuació en aquest àmbit, amb els seus corresponents mecanismes de finançament o altres mecanismes de suport, així com els paràmetres tècnics que hagin de regir la valoració o selecció de les actuacions. En el cas de l’economia circular, està previst orientar les actuacions i instruments cap al desenvolupament de projectes que impliquin:
  • Projectes entre empreses relacionats amb la simbiosi industrial per afavorir la circularitat de les matèries primeres secundàries, desenvolupament de xarxes comercials que permetin fomentar la simbiosi industrial de materials, etc.
  • Inversions per incentivar models de negoci més nets i circulars, així com capacitats, tecnologies intel·ligents, orientats a producció eficient en recursos, models de logística inversa, models de consum de serveis en lloc de productes i models de retorn per a la reutilització i recondicionat en cadenes de valor.
  • Inversions en activitats de remanufacturació en els sectors de l'automòbil, aeroespacial, d'equipament mèdic, mobles i d'altres.
  • Suport a projectes de pimes i entitats d'economia social per a:
  • Incrementar el reciclat de productes
  • Desenvolupar disseny de productes circulars que incrementin la durabilitat, reparabilitat, reciclabilitat, que lluitin contra l'obsolescència prematura, que permetin el recanvi de peces i millorin el seu comportament ambiental al llarg del cicle de vida
  • Invertir en activitats de reparació
  • Substituir productes d'un sol ús i reducció o substitució del contingut de substàncies perilloses en materials i productes
Cal tenir en compte que la no-presentació d’una expressió d’interès o resposta a la consulta no limitarà la possibilitat de presentar propostes en una eventual futura convocatòria. Per tant, la participació no genera cap dret a l’accés a la potencial finançament que pugui convocar-se per l’Administració per a la consecució dels objectius proposats, ni cap obligació a l’Administració. Consulta oberta fins al 26 de febrer de 2021.   Més informació  [+] Expressió d’Interès Economia Circular (Govern d’Espanya)   Font il·lustració: Comissió Europea

L’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona resta a la disposició dels ens locals de la província de Barcelona per facilitar la vostra participació en convocatòries europees. En cas de tenir interès en alguna de les convocatòries europees que us presentem a la GAUE, no dubteu en contactar amb nosaltres a través del correu o.europa.eint@diba.cat o trucant al 934 049 444 .

Contact_icon
Direcció de Relacions Internacionals - Oficina d'Europa i Estratègia Internacional
o.europa.eint@diba.cat
934 049 444