
La Diputació de Barcelona serà autosuficient energèticament el 2030 i s'avança 20 anys als objectius de la UE
01/06/2022Els centres, equipaments, accions i serveis de la Diputació de Barcelona seran climàticament neutrals i autosuficients l’any 2030, 20 anys abans del que marquen els objectius europeus d’emergència climàtica. Així es desprèn del Pla Clima, aprovat pel Ple de la Diputació i que té un pressupost de 46 milions d’euros per enfortir la capacitat d’adaptació i resiliència de la corporació.
Aquest migdia, la vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona, Carmela Fortuny, el diputat de Recursos Humans, Hisenda i Serveis Interns, Carles Ruiz, i el diputat d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, han presentat, davant dels mitjans de comunicació, aquest Pla que aplega 55 accions concretes centrades en la transició energètica (34) i en l’adaptació i la resiliència climàtica (21). Un pla que, en una primera fase, se centrarà en el conjunt d’instal·lacions i territoris que gestiona directament la Diputació de Barcelona.
Per la vicepresidenta Fortuny, «es tracta d’un pla coherent amb els compromisos climàtics internacionals i també amb un altre projecte transformador, el Renovables 2030. Amb el Pla Clima, mirem endins, cap a la pròpia descarbonització de la Diputació. Volem guanyar 20 anys a la cursa contra el canvi climàtic». Per la seva banda, el diputat d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, ha dit que «des de la Diputació, hem de predicar amb l’exemple i fer-ho amb plans realistes alhora que ambiciosos com el Pla Clima».
Finalment, el diputat de Recursos Humans, Hisenda i Serveis Interns, Carles Ruiz, ha explicat que la lluita contra el canvi climàtic «és un dels objectius més importants assolits per la Diputació de Barcelona en els darrers anys i a més, el coneixement que se’n generarà es podrà traslladar als municipis». Amb aquest Pla, ha dit Ruiz, ens «convertim en la primera administració de Catalunya en suficiència energètica».
Accions per a la transició: transitar cap a la neutralitat
El Pla Clima planteja 34 accions per afavorir la transició energètica cap a la neutralitat, incidint de manera directa en els edificis de la corporació (64, de propietat i ús) i la flota de vehicles (400, de diverses categories). Aquestes accions compleixen un triple objectiu: reduir la demanda energètica, electrificar els consums i generar energia verda.
Així, amb una inversió de 43 milions d’euros, les accions de transició energètica suposaran una reducció del consum energètic d’un 40% i un augment de la producció renovable fotovoltaica en 8 MWp. De fet, per al 2030 es preveu una producció d’energia generada de 10GWh/any amb renovables, que equival al consum elèctric de 2.941 llars.
Els edificis de la Diputació
Actualment, el consum energètic en els edificis corporatius és de 18.490 MWh/any. La previsió és que el 2030 el consum sigui de 9.133 MWh/any, la qual cosa significa una reducció de 9.357 MWh/any. Això representa un estalvi equivalent al consum energètic de 2.752 llars.
Per aconseguir-ho, l’estratègia de reducció de consum se centra en els 10 edificis de la Diputació que més consumeixen: els que generen el 70% del consum total:
- Edifici Serradell, Edifici Migjorn i Pavelló Nord (Recinte Mundet)
- Edifici del Rellotge i annexos (Escola Industrial)
- Edifici Mestral, Pavelló Garbí i Arxiu (Maternitat)
- Edifici de Can Serra
- Francesca Bonnemaison
- Centre SPOTT
- la millora dels tancaments, per rebaixar la demanda de climatització (que és la més elevada en tots els casos)
- incorporació d’instal·lacions solars fotovoltaiques
- renovació de la maquinària de climatització antiga
- substitució de les calderes de gas natural per sistemes elèctrics d’alta eficiència, fet que comportaria eliminar el 100% de les emissions de GEH de l’edificació
- descarbonitzar: substituir vehicles de combustió per altres no emissors: elèctrics, d’hidrogen o tecnologies futures
- racionalitzar: adaptar la flota a l’activitat
- descentralitzar: apropar la flota al territori
- Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona: 12 espais naturals d'alt valor paisatgístic, ecològic i cultural, que abasten 102.587 hectàrees. Garanteix un equilibri territorial i ambiental als 100 municipis del seu àmbit geogràfic, que representen el 22% del territori i el 70% de la població de Catalunya.
- Xarxa Local de Carreteres de la Diputació de Barcelona: 1.563 quilòmetres de vies locals arreu del territori
- Grans recintes de la corporació: Mundet, Torribera, Maternitat i Escola Industrial.