
Programes europeus i gènere
08/03/2024La transversalitat de la perspectiva de gènere és un aspecte que s’inclou en els programes europeus de manera transversal i, com a conseqüència, els projectes també cal que l’incloguin. Si bé generalment els formularis de sol·licitud de les convocatòries hi tenen apartats dedicats, caldria incloure la perspectiva de gènere en tot el cicle de vida dels projectes De la mateixa manera, existeixen nombrosos recursos per incloure la perspectiva de gènere en projectes, polítiques i institucions.
Pel que fa a programes europeus, destaquem els següents:
Programa Ciutadania, Igualtat, Drets i Valors
El programa Ciutadania, Igualtat, Drets i Valors (CERV, per les seves sigles en anglès) Té com a objectiu principal fomentar els drets i valors consagrats en els tractats europeus, especialment en la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea. Es dona suport a un enfocament integral, sensible al gènere i interseccional i finança accions destinades a mitigar els reptes amb què es troben grups i comunitats específics afectats per la discriminació. El programa està format per 4 pilars, entre els quals es troben el d’Igualtat, drets i igualtat de gènere i el Daphne. Entre els seus objectius específics destaquen:
- Igualtat, drets i igualtat de gènere: Per promoure els drets, la no discriminació i la igualtat, en particular la igualtat de gènere, i potenciar la integració de la perspectiva de gènere i la integració de la no discriminació. Els projectes finançats en aquesta àrea se centraran en:
- promoure la igualtat i prevenir i combatre les desigualtats i la discriminació per raó de sexe, origen racial o ètnic, religió o creença, discapacitat, edat o orientació sexual i respectar el principi de no discriminació pels motius previstos a l’art. 21 de la Carta de la UE;
- donar suport, potenciar i aplicar polítiques dirigides a promoure el ple gaudi dels drets de les dones, la igualtat de gènere, inclosa la conciliació laboral i familiar i la vida professional, l’empoderament de les dones i la integració de la perspectiva de gènere;
- combatre totes les formes de racisme, xenofòbia i totes les formes d’intolerència com l’homofòbia, la bifòbia, la transfòbia, la interfòbia i la intolerància basada en la identitat de gènere tant a la vida real com en línia.
- Daphne: Contra la violència de gènere i als infants. Els projectes en aquesta àrea tracten sobre:
- prevenir i combatre a tots els nivells totes les formes de violència masclista contra les dones i les nenes, així com la violència domèstica, també mitjançant el foment de les normes establertes en el Conveni d’Istanbul del Consell d’Europa sobre prevenció i lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica.
- prevenir i combatre totes les formes de violència contra nens, joves, i altres col·lectius en risc, com ara les persones LGBTIQ i les persones amb discapacitat;
- donar suport i protegir totes les víctimes directes i indirectes d’aquesta violència, com les víctimes de la violència domèstica exercida dins de la família o en relacions íntimes, inclosos els menors orfes a conseqüència de delictes de violència domèstica i donar suport i garantir el mateix nivell de protecció a tota la UE per a les víctimes de violència de gènere.
- Promoció de la investigació interseccional i de gènere, en particular en el Clúster 2 Cultura, creativitat i societat inclusiva.
- Desenvolupar polítiques inclusives d'igualtat de gènere en suport al nou Espai Europeu de Recerca, a través de la part del programa Ampliació de la participació i reforç de l'Espai Europeu de Recerca, Reforma i millora del Sistema Europeu de Recerca i Innovació.
- Empoderament de les dones innovadores, en particular mitjançant el Pilar III del programa, Europa Innovadora i el Consell Europeu d'Innovació (EIC), en línia amb la seva Declaració sobre gènere i diversitat.
- Time4ALL és un projecte del programa CERV sobre el dret al temps, amb un focus especial a dones i joves en què participen Esplugues de Llobregat, Terrassa i la Diputació de Barcelona.
- WESTEMEU, finançat pel programa Interreg Europe liderat per l’Ajuntament d’Igualada que treballa a nivell interregional per avançar en instruments polítics que fomentin i facilitin l'ocupació de les dones en els sectors STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics).
- Genderedlandscape, finançat pel programa URBACT i on hi va participar Barcelona Activa de l’Ajuntament de Barcelona, es tractava d’una xarxa de planificació d’accions que pretenia desenvolupar eines i enfocaments contextualitzats a l’àmbit local en polítiques, planificació i serveis urbans.
- Esport per a les dones en llocs urbans (Sport for Women in Urban Places, SW-UP), finançat pel programa Erasmus+ en què va participar l’Ajuntament de Granollers que va tenir com a objectiu oferir directius sobre com dissenyar entorns urbans per a la pràctica de l’esport amb perspectiva de gènere.
- Fitxa de la convocatòria Promoure la igualtat de gènere – CERV-2024-GE (oberta fins el 9 d’abril de 2024).
- Fitxa de la convocatòria Prevenir i combatre la violència de gènere i la violència contra infants – CERV-2024-DAPHNE (oberta fins el 24 d’abril de 2024).
- Gènere a la UE recerca i innovació – Comissió Europea.
- Portal GenPORT.
- Iniciativa “Gender Equal Cities” (Ciutats amb Igualtat de Gènere).
- Recursos de la plataforma Portico sobre igualtat de gènere.
- Eines pas a pas Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere.