Opcions de finançament per la transició energètica
26/07/2021El cicle de seminaris tècnics sobre transició energètica local va acabar l'actual curs amb una sessió doble dedicada a aprofundir en opcions i exemples de finançament per promoure les energies renovables i l'estalvi i eficiència energètica per part els ens locals.
Si bé ja es va dur a terme una sessió sobre opcions de finançament en el marc d’aquest cicle al novembre del 2020, aquesta doble sessió posa el focus sobre fons que vénen d’altres administracions i opcions de finançament de tercers. També, es presenten exemples concrets que puguin servir per demostrar la viabilitat d’algunes iniciatives i així inspirar-ne de noves.
om a continguts més destacats, destacar que per part de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) es van explicar els programes Europeus que hi ha per promoure la transició energètica, i concretament va explicar el programa LIFE 2021 – 2027, que com a novetat inclou un paquet sobre Transició cap a energies netes, herència dels programes Horizon 2020: un nou subprograma amb una dotació de 997 M€, que pretén crear les condicions favorables de mercat i normatives per facilitar la transició cap a energies verdes, mitjançant el finançament d’accions de coordinació i suport.
Per part de l'Institut Català d'Energia (ICAEN) van exposar els diferents ajuts existents en eficiència energètica i energies renovables 2021 – 2022 per al món local. Els ajuts a renovables es poden agrupar en tres àrees: (1) Autoconsum (fotovoltaica i eòlica), (2) Emmagatzematge i (3) Renovables tèrmiques (solar tèrmica, biomassa, geotèrmia, hidrotèrmia, aerotèrmia). També es van explicar els ajuts a rehabilitació energètica d’edificis, el programa PREE, una convocatòria que acaba aquest mes. Addicionalment, es van explicar els ajuts de mobilitat, MOVES 2, que finalitzen al setembre de 2021, i el MOVES 3 (RD 266/2021), una convocatòria reglada i incompatible amb altres ajuts pel mateix objecte que s’obre el setembre de 2021 fins al desembre de 2023.
Com a experiències concretes es van exposar els casos de projectes finançats a través de la plataforma de crowdlending E-crowd: energia solar per l’Escola Joan Pelegrí a Hostafrancs, energia solar aïllada per a PERINET WINERY , energia solar d’autoconsum per l’Ajuntament de Viladamat.
També l'experiència de l'Ajuntament de Gijón que va explicar un projecte de ciutat per la gestió integrada e intel·ligent de l’enllumenat públic i d’edificis municipals, que ha estat finançat pel European Energy Efficiency Fund (eeef).
L'experiència de l'Ajuntament de Barcelona que a explicar el funcionament del MES Barcelona (Mecanisme per l’Energia Sostenible), un mecanisme de fiançament publico-privat que pretén donar eines complementàries a altres polítiques existents per assolir l’agenda de 2030.
També es va presentar el programa d’inversions del Pla de Sostenibilitat Ambiental de l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona) que compta amb 110 M€ per finançar el Pla de Sostenibilitat Ambiental (2020- 2023) de l’AMB i ajudar a mitigar els impactes derivats de l’actual pandèmia de COVID-19.
Per part de la Diputació de Barcelona, es van presentar els resultats de la resolució dels ajuts del catàleg de serveis d’acció climàtica per al 2021. I també es van presentar altres oportunitats de finançament, des de fons propis o fons europeus (FEDER Biomassa, FEDER Fotovoltaica i Subvencions Fotovoltaica), seguit pel Programa General d’Inversions de la Diputació de Barcelona, un suport que va dirigit als municipis, consells comarcals i EMDs per nova inversió municipal sostenible i manteniment i reposició d’inversions.
I finalment, vam acabar el curs, amb en Josep Puig que va explicar el projecte “Viure de l’aire”, un projecte de participació comunitària en energies renovables a través de la instal·lació del primer molí eòlic comunitari del país i del sud d’Europa a Pujalt (Anoia).
Podeu consultar els resultats de la sessió virtual doble a continuació o a l'enllaç a la web de la Xarxa amb la resta de seminaris tècnics sobre transició energètica celebrats fins ara.