
Dia Europeu de les Vies Verdes: 18 de setembre
18/09/2020El 18 de setembre es celebra el Dia Europeu de les Vies Verdes en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat.
Les vies verdes són un exemple molt concret d’implementació del concepte general de desenvolupament sostenible. De fet, les vies verdes estan reservades exclusivament a viatges no motoritzats i milloren tant el medi ambient com la qualitat de vida de la zona del voltant.
Aquestes rutes han de complir uns estàndards d’amplada, desnivell i estat de superfície garantir que siguin fàcils d’utilitzar i que tinguin un risc baix per a tots els usuaris i usuàries. Tenen un paper important també en la conservació de paisatges i medi ambient i sobre restauració del patrimoni local, i en el desenvolupament socioeconòmic del món local. A Espanya, una part considerable del desenvolupament de les vies verdes s’ha dut a terme a través de la reconversió i adaptació d’antigues infraestructures ferroviàries en desús.
Vies Blaves: recuperació de camins i infraestructures del Llobregat, Anoia i Cardener
La Diputació de Barcelona treballa des de l’any 2016 en el projecte de Vies Blaves. Es tracta de la recuperació de camins i infraestructures a les lleres del rius Llobregat, Anoia i Cardener adequant-hi més de 300 quilòmetres de camins per a vianants i mitjans no motoritzats, com la bicicleta o el cavall.
Pioner al sud d‘Europa per la seva envergadura, el projecte de les Vies Blaves posa en valor la natura i el patrimoni de les comarques de Barcelona per convertir-los en motor d’atracció turística a l’interior del país.
En línia amb la tasca centenària de la Diputació de Barcelona en la conservació i preservació del patrimoni, el projecte de les Vies Blaves preveu recuperar destacats elements monumentals del territori al llarg del riu Llobregat i els seus afluents.
Les Vies Blaves passaran per una seixantena de municipis millorant l’accessibilitat a 3 parcs naturals, 12 espais naturals protegits i 8 espais turístics. Tot aquest àmbit té un àrea d'influència de més de 5 milions de persones, el 70% dels catalans, que hi viu o es troba a menys de mitja hora de distància.
Amb la seva materialització, les Vies Blaves contribuiran a la creació d’una xarxa ciclo-turística a Catalunya que connectarà amb projectes ja en funcionament, com la ruta EuroVelo 8 (ruta mediterrània europea), la via InterCatalunya (Girona–Lleida), les Vies Verdes de Girona o la ruta Pirinexus.
Més informació
Associació Europea de Vies Verdes
Projecte Vies Blaves de la Diputació de Barcelona