
9 de maig Dia d’Europa - Compromís per un futur compartit
09/05/2020Pilar Díaz Romero. Diputada delegada per a les Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona
El 9 de maig se celebra el Dia d’Europa, l’aniversari de la Declaració Schuman, que va establir els fonaments del procés d’integració europea i la reconstrucció del continent després de la Segona Guerra Mundial.
Avui, 70 anys més tard, vivim en pau i estabilitat, hem format una família europea i les fronteres han desaparegut. El camí fins aquí, però, no ha estat lliure d’obstacles.
La crisi de 2008 va evidenciar la fragilitat del sistema monetari i bancari. Les mesures d’austeritat d’Europa van accentuar les divergències entre nord i sud, la rigidesa pressupostària i l’increment de la precarietat laboral i social. Això, sumat a la deficient coordinació del fenomen migratori, va fer aflorar la desconfiança de la ciutadania en relació a Brussel·les. Alguns dels estats membres han decidit marxar, el Brèxit n’és paradigmàtic. D’altres s’han replegat i han intentat renacionalitzar competències.
Per recobrar la confiança de la ciutadania, el nou executiu europeu ha publicat les prioritats polítiques d’Europa per als propers cinc anys, entre les quals destaca la d’impulsar la democràcia europea. Aquesta ambició persegueix donar un major protagonisme a la ciutadania en la presa de decisions per construir el futur conjuntament. Aquest 9 de maig materialitza aquest apropament amb l’obertura de la Conferència sobre el Futur d’Europa, dos anys de debats amb la ciutadania sobre les grans prioritats i reptes i el co-disseny de solucions comunes. (Llegir més)
Serà inevitable que aquesta iniciativa estigui marcada per l’actual crisi provocada per la COVID-19. La fortalesa, cooperació i solidaritat europees han estat posades a prova una vegada més. La manca d’una reacció ràpida i conjunta ha estat decebedora. Amb tot, les mesures comencen a concretar-se. Els governs locals estan treballant en aquesta necessitat d’acció, perquè no volen ni poden quedar al marge de les decisions d’Europa.
Un cop més, els i les alcaldes i alcaldesses s’han situat a primera línia i han donat exemple, garantint l’accés a serveis bàsics, atenent els més vulnerables, protegint els treballadors essencials, reforçant les infraestructures de salut i donant suport a les xarxes de solidaritat, tot construint aliances. L’escenari que ens arriba serà complex de governar. Les ciutats han de disposar de recursos per donar respostes als reptes que planteja aquesta nova realitat. Recursos que ens permetin seguir invertint en la millora del territori.
Aquesta és l’Europa que desitgem i a la que aspirem: unida, àgil, solidària i valenta.