Featured Image

Oberta la convocatòria de propostes 2024 del Cos Europeu de Solidaritat

15/12/2023
El Cos Europeu de Solidaritat publica la seva convocatòria pel 2024, per les accions de Voluntariat en equip en àmbits d’alta prioritat i el Segell de Qualitat d’Ajut Humanitari. Les dates límits són el 8 de febrer i el 24 de setembre de 2024, respectivament. L’objectiu principal del Cos Europeu de Solidaritat és el d’incrementar la participació dels joves i les organitzacions en activitats solidàries, accessibles i d’alta qualitat, principalment de voluntariat, com a eina per reforçar la cohesió, la solidaritat, la democràcia, la identitat europea i la ciutadania activa a la Unió i fora d'ella. Més concretament el Cos de Solidaritat s’enfoca a joves amb menys oportunitats i amb la voluntat d’induir a canvis socials positius dins i fora de la UE, alhora que es milloren i es validen les seves competències. A la vegada, aspira a promoure la inclusió social, la tolerància, els drets humans i el valor de les diferències i la diversitat, i brindar a tots els joves igualtat d'accés a les oportunitats. El Cos Europeu de Solidaritat dona suport a 4 tipus d’accions concretes en 2 línies de treball: Participació de joves en activitats solidàries
  1. Projectes de voluntariat: Els projectes de voluntariat (individuals o en grup) permeten als joves fer activitats en el marc de les organitzacions solidàries participants, per un període de fins a 12 mesos. Els àmbits de treball inclouen la protecció mediambiental, la mitigació del canvi climàtic o el reforçament de la inclusió social. El voluntariat pot tenir lloc en un país diferent del de residència del participant o al país de residència del participant.
  • Voluntariat en equip en àmbits d'alta prioritat: Aquest tipus de projectes són a gran escala, amb un impacte elevat i amb joves vinguts d'almenys dos països diferents. Les intervencions són de curta durada per fer front a reptes europeus comuns. Les prioritats de l’acció per 2024 són: Ajuts per a persones que fugen de conflictes armats i altres víctimes de catàstrofes naturals o desastres provocats per la humanitat.
  • Projectes solidaris: Es tracta de les activitats de solidaritat sense ànim de lucre iniciades, desenvolupades i executades pels mateixos joves durant un període entre dos i dotze mesos. Ofereix a grups de joves l'oportunitat de mostrar la seva solidaritat i assumir la responsabilitat i compromís per fer canvis positius en la seva comunitat local.
  Participació de joves en activitats solidàries relacionades amb l’ajut humanitari
  1. Voluntariat en el Cos de Voluntariat Europeu d’Ajut Humanitari: Es tracta de voluntariat de joves entre 18 i 35 anys, individual o en equip, que proporcionaran ajut humanitari per protegir vides, prevenir i alleujar el patiment humà. Es tracta d’un voluntariat a temps complet. Els projectes tenen per objectiu salvar persones, salvaguardar la dignitat humana, així com reforçar la capacitat i la resiliència de les comunitats vulnerables o afectades per catàstrofes. Promou la solidaritat entre els Estats membres i amb els països tercers afectats per catàstrofes naturals o provocades per l'ésser humà.
  Finalment, els Segells de qualitat certifiquen que una organització pot dur a terme activitats solidàries de gran qualitat de conformitat amb els principis, objectius i normes de qualitat del Cos Europeu de Solidaritat. L´obtenció d´un segell de qualitat és una condició prèvia per participar en activitats de voluntariat. Inclou, d’acord amb les dues línies de treball del Cos Europeu de solidaritat:
  1. Segell de qualitat per a les activitats de voluntariat solidari
  2. Segell de qualitat per al voluntariat en l'àmbit de l'ajuda humanitària
Els segells estan oberts de manera permanent per a la validació de les entitats que volen participar en les activitats del Cos Europeu de Solidaritat.   A més de les dues convocatòries obertes ara i mencionades més amunt, que treu la Comissió Europea en el marc del Programa Europeu del Cos Europeu de Solidaritat, les convocatòries de Projectes de voluntariat i Projectes solidaris van obrir el 30 de novembre de 2023 de la ma de l'Instituto de la Juventud (Injuve). Aquestes dues línies tenen dues dates límit de presentació:
  • 20 de febrer: per projectes que començaran entre l'1 de juny i el 31 de desembre de 2024.
  • 1 d'octubre: per projectes que començaran entre l'1 de gener i el 31 de maig de 202
  El pressupost assignat al total de la convocatòria de propostes de 2024 s’estima en 145 MEUR. Per més informació podeu accedir a la Guia Europea del Cos de Solidaritat, Convocatòria 2024; la pàgina del Cos Europeu de Solidaritat; i el Reglament del Programa del Cos Europeu de Solidaritat  

L’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona resta a la disposició dels ens locals de la província de Barcelona per facilitar la vostra participació en convocatòries europees. En cas de tenir interès en alguna de les convocatòries europees que us presentem a la GAUE, no dubteu en contactar amb nosaltres a través del correu o.europa.eint@diba.cat o trucant al 934 049 444 .

Contact_icon
Direcció de Relacions Internacionals - Oficina d'Europa i Estratègia Internacional
o.europa.eint@diba.cat
934 049 444