Featured Image

Política de Cohesió: Comparativa 14-20 i 21-27

04/02/2022
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=yXhYOBO8ZdM[/embed] La Comissió Europea ha publicat un recull de dades per comparar els punts clau de la política de cohesió del període actual (21-27) i de l’anterior (14-20). S’hi aborden qüestions com ara les prioritats i la temàtica, la categorització regional o bé les sinergies amb altres programes.
La Política de cohesió de la Unió Europea per a 2021-2027, aprovada el 30 de juny de 2021, té com a objectiu la promoció de la convergència econòmica, social i territorial, mitjançant una competitivitat sostenible, la investigació i innovació, la transició digital, els objectius del Pacte Verd Europeu i la promoció del Pilar europeu de drets socials. Però, quines diferències trobem amb la seva antecessora del període 2014-2020? A continuació en destaquem les que creiem més rellevants per als ens locals: Reducció de prioritats: Una de les principals diferències és el nombre de prioritats o Objectius Temàtics (OT), que es redueix, passant d’11 OTs durant el 2014-2020 a 5 pel període actual amb la intenció d’augmentar la concentració de recursos en aquells punts més rellevants per la competitivitat futura d’Europa. Categorització regional i cofinançament: Es manté la categorització entre regions més desenvolupades, en transició i menys desenvolupades, no obstant això, les regions més desenvolupades, com és el cas de Catalunya, passen a ser considerades aquelles amb un PIB igual o superior al 100% de la mitjana UE-27, en lloc del 90% que marcava el període anterior, a més, es redueix el cofinançament del 50% al 40%. Concentració temàtica: Els Estats han d’escollir com concentren els recursos temàticament (entre els OTs) en el procés d’Acord d’Associació, per tots els programes operatius i per tot el període, mentre que abans es feia a escala regional. A més, s’augmenta del 5% al 8% els recursos del FEDER que s’han de dedicar obligatòriament al Desenvolupament Urbà Sostenible. Es reforça la dimensió urbana i territorial de la Política de Cohesió: Aquesta es troba ubicada en l’OP5 «Una Europa més propera als ciutadans», un objectiu transversal que pot utilitzar totes les categories d’inversió i indicadors dels altres 4 objectius de la Política de Cohesió. El seu primer objectiu específic està destinat a àrees urbanes i permet fer servir instruments de l’anomenat Desenvolupament Territorial Integrat de l’article 22 del Reglament de Disposicions Comunes 2021-2027 (RDC) (Common Provisions Regulation -CPR-, en anglès). Aquests instruments han de ser programats per les Autoritats de Gestió per poder ser usats en els Programes operatius. Es tracta de:
  • Integrated Territorial Investments (ITI): Instrument que permet la utilització de múltiples prioritats, programes, fons o programes operatius,
  • Community-led local development (CLLD): Projectes locals participatius,
  • Altres. Per exemple, en el cas espanyol, durant el període 2014-2020 es va fer ús de l’instrument de les Estratègies de Desenvolupament Sostenible Integrat (EDUSI), tot i que no està clar que es repeteixin pel 21-27 com a tal.
Objectius climàtics: Augment del pes de la contribució de les inversions en aspectes mediambientals i climàtics, objectius mínims per cada fons i mecanisme d’ajustament climàtic. Lligams amb el semestre europeu: Millora dels lligams entre el període de programació i les recomanacions específiques per país que fa la UE (CSRs per les sigles en anglès) que es fan cada semestre europeu. S’aplicarà durant el principi del període (2019) i a la revisió de la meitat de període (2024). Flexibilitat de la Política de cohesió:  Flexibilitat d’un 50% per les anualitats de fons de la política de cohesió per país dels anys 2026 i 2027 (final del període). S’haurà de fer la revisió el 2025 a partir de les recomanacions específiques per país. Sinergies amb Horizon Europe: Selecció simplificada pel segell d’excel·lència de projectes Horizon Europe de partenariat cofinançats i partenariats institucionalitzats. Visibilitat i comunicació reforçada: Els programes hauran d’incloure una aproximació sobre temes de comunicació i hauran d’utilitzar una imatge gràfica comuna. Serà obligatori publicar freqüentment les llistes d’operacions aprovades (en el període anterior s’havia de fer cada sis mesos). També s’haurà de publicar informació de les convocatòries previstes d’obrir. Plantilles: Totes les plantilles han d’estar disponibles des del moment en què entren en vigor les regulacions, la legislació secundària ha de ser reduïda al mínim. Per veure totes les diferències i els detalls podeu consultar aquesta pàgina.

L’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona resta a la disposició dels ens locals de la província de Barcelona per facilitar la vostra participació en convocatòries europees. En cas de tenir interès en alguna de les convocatòries europees que us presentem a la GAUE, no dubteu en contactar amb nosaltres a través del correu o.europa.eint@diba.cat o trucant al 934 049 444 .

Contact_icon
Direcció de Relacions Internacionals - Oficina d'Europa i Estratègia Internacional
o.europa.eint@diba.cat
934 049 444