
Política de Cohesió: Comparativa 14-20 i 21-27
04/02/2022
[embed]https://www.youtube.com/watch?v=yXhYOBO8ZdM[/embed]
La Comissió Europea ha publicat un recull de dades per comparar els punts clau de la política de cohesió del període actual (21-27) i de l’anterior (14-20). S’hi aborden qüestions com ara les prioritats i la temàtica, la categorització regional o bé les sinergies amb altres programes.
La Política de cohesió de la Unió Europea per a 2021-2027, aprovada el 30 de juny de 2021, té com a objectiu la promoció de la convergència econòmica, social i territorial, mitjançant una competitivitat sostenible, la investigació i innovació, la transició digital, els objectius del Pacte Verd Europeu i la promoció del Pilar europeu de drets socials. Però, quines diferències trobem amb la seva antecessora del període 2014-2020? A continuació en destaquem les que creiem més rellevants per als ens locals:
Reducció de prioritats: Una de les principals diferències és el nombre de prioritats o Objectius Temàtics (OT), que es redueix, passant d’11 OTs durant el 2014-2020 a 5 pel període actual amb la intenció d’augmentar la concentració de recursos en aquells punts més rellevants per la competitivitat futura d’Europa.
Categorització regional i cofinançament: Es manté la categorització entre regions més desenvolupades, en transició i menys desenvolupades, no obstant això, les regions més desenvolupades, com és el cas de Catalunya, passen a ser considerades aquelles amb un PIB igual o superior al 100% de la mitjana UE-27, en lloc del 90% que marcava el període anterior, a més, es redueix el cofinançament del 50% al 40%.
Concentració temàtica: Els Estats han d’escollir com concentren els recursos temàticament (entre els OTs) en el procés d’Acord d’Associació, per tots els programes operatius i per tot el període, mentre que abans es feia a escala regional. A més, s’augmenta del 5% al 8% els recursos del FEDER que s’han de dedicar obligatòriament al Desenvolupament Urbà Sostenible.
Es reforça la dimensió urbana i territorial de la Política de Cohesió: Aquesta es troba ubicada en l’OP5 «Una Europa més propera als ciutadans», un objectiu transversal que pot utilitzar totes les categories d’inversió i indicadors dels altres 4 objectius de la Política de Cohesió. El seu primer objectiu específic està destinat a àrees urbanes i permet fer servir instruments de l’anomenat Desenvolupament Territorial Integrat de l’article 22 del Reglament de Disposicions Comunes 2021-2027 (RDC) (Common Provisions Regulation -CPR-, en anglès). Aquests instruments han de ser programats per les Autoritats de Gestió per poder ser usats en els Programes operatius.
Es tracta de:
- Integrated Territorial Investments (ITI): Instrument que permet la utilització de múltiples prioritats, programes, fons o programes operatius,
- Community-led local development (CLLD): Projectes locals participatius,
- Altres. Per exemple, en el cas espanyol, durant el període 2014-2020 es va fer ús de l’instrument de les Estratègies de Desenvolupament Sostenible Integrat (EDUSI), tot i que no està clar que es repeteixin pel 21-27 com a tal.