Featured Image

La Comissió Europea aprova l'Acord d'Associació per a Espanya 21-27

23/11/2022
Aquest dilluns la Comissió Europea ha aprovat l’Acord d’associació per a Espanya. Espanya es beneficiarà de 37.300 milions d'euros de finançament de la política de cohesió per accelerar la transició ecològica del país, finançar la innovació i la digitalització, augmentar la taxa d'ocupació i millorar els serveis socials locals. L'estratègia i els detalls d'aquestes inversions s’estableixen a l'Acord d'Associació entre Espanya i la Comissió. D'aquests 36.682 milions d'euros, 35.562 milions corresponen als fons de la política de cohesió de la UE, on Espanya és el tercer beneficiari més gran en el període 2021-2027, només per darrere de Polònia i Itàlia. Aquesta assignació es reparteix a 23.397 milions d'euros del FEDER, 11.296 milions de l'FSE+ i 869 milions de l'FTJ. A aquestes quantitats s'hi sumen 1.120 milions d'euros assignats a Espanya per al FEMPA. Tot plegat, l'Acord d'Associació suposa una inversió total de 59.722 milions d'euros. La suma dels fons inclosos a l'Acord suposa un increment del 15% respecte dels obtinguts en el període 2014-2020. [caption id="" align="alignnone" width="531"] Font: Moncloa[/caption] Aquesta inversió s'organitza al voltant de 5 grans àrees polítiques, en què cobren una rellevància especial el suport a la investigació, la digitalització, el suport a les pimes, l'eficiència energètica, la transició verda i la inversió de caràcter social:
  • L'objectiu 1 comptarà amb prop de 8.300 milions d'euros d'ajut europeu per reforçar la investigació, donar suport a les empreses i afavorir la digitalització de la nostra economia.
  • L'objectiu 2 destina més de 9.900 milions d´euros a la millora de l´eficiència energètica, el desplegament d´energies renovables, actuacions d´adaptació al canvi climàtic, la implantació d'un model d'economia circular i atenció a la biodiversitat.
  • L'objectiu 3 disposa d'una dotació de 1.200 milions d'euros, que es concentra en el desenvolupament de corredors ferroviaris, en garantir l'accessibilitat ferroviària als ports d'interès general i el suport a l'ús de vehicles nets i la millora del servei de transport públic.
  • Dins l'objectiu  4, la inversió social adquireix una rellevància especial en el període actual, amb l'atenció a l'ocupació, l'educació, la formació professional, la inclusió i la lluita contra la pobresa i la pobresa infantil. Això es tradueix en 12.300 milions d‟euros d‟ajuda destinats a la cohesió social dins de l‟OP4.
  • Finalment, a l'objectiu  5 es contempla el finançament europeu per a actuacions de desenvolupament urbà i no urbà a través del disseny de programes d'inversió integrada, que se situa per sobre dels 2.100 milions.
[caption id="" align="alignnone" width="804"] Font: Moncloa[/caption] Sobre la base de les línies estratègiques definides a l'Acord, es preveu properament l'aprovació dels Programes finançats amb aquests fons, amb la concreció de les tipologies d'actuació finançables, d'acord amb la següent estructura:
  • FEDER comptarà amb una dotació total de 23.397 milions d'euros distribuïts en 19 programes regionals i un programa pluriregional.
  • FSE comptarà amb 11.296 milions d'euros, repartits en 19 programes regionals i 4 programes pluriregionals: Programa Pluriregional d'Ocupació, Formació Professional i Educació d'Espanya, Programa Pluriregional d'ocupació Juvenil; Programa Pluriregional d'Inclusió i Lluita contra la pobresa i la pobresa infantil, i el Programa Pluriregional de Privació Material.
  • Per la seva banda, el FEMPA, amb 1.120 milions, i l'FTJ, amb 869 milions, comptaran amb un sol programa pluriregional cadascun.
  Més informació: Moncloa

Notícies

L’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona resta a la disposició dels ens locals de la província de Barcelona per facilitar la vostra participació en convocatòries europees. En cas de tenir interès en alguna de les convocatòries europees que us presentem a la GAUE, no dubteu en contactar amb nosaltres a través del correu o.europa.eint@diba.cat o trucant al 934 049 444 .

Contact_icon
Direcció de Relacions Internacionals - Oficina d'Europa i Estratègia Internacional
o.europa.eint@diba.cat
934 049 444