INTERREG EURO-MED

INTERREG EURO-MED

Breu descripció

L’objectiu principal del programa Interreg Euro-MED, dotat amb un pressupost de 294 M€, és contribuir a la transició cap a una societat climàticament neutra, sostenible i resilient; lluitar contra l’impacte dels canvis globals sobre els recursos mediterranis, i garantir-ne la sostenibilitat. Està alineat amb els ODS de l’Agenda 230 i el Pacte verd europeu.

El programa dona suport a projectes, iniciatives i polítiques relacionades amb el canvi climàtic i el medi ambient alineades amb les prioritats i els objectius específics establerts per la Comissió Europea per a la Política de Cohesió.

L'àrea de cooperació del programa cobreix 69 regions de 14 països: 10 Estats membres de la UE i 4 països de l'Instrument d'Assistència de Preadhesió (IPA). Respecte el programa anterior, destaca la incorporació al programa de Bulgària i Macedònia del Nord, així com de les regions de Castilla la Mancha, la Comunitat de Madrid i Extremadura. Al voltant del 25% dels països de la Unió Europea + 4 països IPA que representen més de 140 milions de persones poden beneficiar-se dels fons d'aquest programa.

Interreg Euro-MED_Àrea de cooperació

El programa predecessor del període de programació anterior és el programa Interreg Med.

Prioritats, objectius específics i missions del programa

El programa s'enfoca en 3 prioritats i 5 objectius específics:

  • Prioritat 1: Un Mediterrani més intel·ligent:
    • Objectiu específic 1.1: Desenvolupar i millorar les capacitats de recerca i innovació i l’adopció de tecnologies avançades.
  • Prioritat 2: Un Mediterrani més verd:
    • Objectiu específic 2.4: Promoure l’adaptació al canvi climàtic i la prevenció del risc de desastres, la resiliència, tenint en compte els enfocaments basats en els ecosistemes.
    • Objectiu específic 2.6: Promoure la transició cap a una economia circular i eficient amb els recursos.
    • Objectiu específic 2.7: Millorar la protecció i la conservació de la natura, la biodiversitat i la infraestructura verda, incloses les zones urbanes, i reduir totes les formes de contaminació.
  • Prioritat 3: Governança mediterrània:
    • Objectiu específic 6.6: Accions de suport a una millor governança de la cooperació.

El Programa va decidir incorporar aquests objectius en les missions per assolir un enfocament més complet. Així, el programa identifica 4 missions que agrupen diferents qüestions temàtiques i iniciatives. Cada projecte ha de contribuir a una missió que persegueixi un dels objectius específics seleccionats pel programa.

Tipus de projectes

El programa dona suport a dos tipus de projectes:

  • Projectes temàtics: contribueixen a les prioritats 1 i 2 i contribueixen a una de les missions del programa. Es divideixen en quatre categories:
    • Projectes d'estudi (study projects): realitzen anàlisis per abordar millor una qüestió temàtica i obrir la porta al desenvolupament de nous instruments, polítiques, estratègies i plans d'acció.
    • Projectes de testatge (test projects): experimenten instruments, polítiques, estratègies i plans d'acció comuns ja desenvolupats per validar solucions concretes que es transferiran. 
    • Projectes de transferència (transfer projects): optimitzen i comparteixen instruments, polítiques, estratègies i plans d'acció comuns validats per tal que els grups d'interès els adoptin.
    • Projectes territorials estratègics (strategic territorial projects): realitzen estudis, testatge i transferència de resultats abordant els temes estratègics d'una tipologia concreta de territoris.
  • Projectes de governança: corresponen a la prioritat 3 i n'hi ha de dos tipus per a cadascuna de les missions:
    • Projectes comunitaris temàtics (thematic community projects): faciliten els intercanvis i el desenvolupament de sinergies entre projectes temàtics. Desenvolupen coneixements tècnics incorporant els resultats dels projectes i estratègies per donar suport a la transferència efectiva dels seus resultats a altres territoris o grups d'interès.
    • Projectes de diàleg institucional (institutional dialogue projects): donen suport a la cooperació efectiva de tots els actors implicats per les missions del Programa. Optimitzen les condicions per a la transferència i la integració dels resultats del projecte en pràctiques i polítiques públiques per millorar la governança a nivell transnacional dins i fora de l'àrea del Programa.

Pressupost total

294.000.000 €

Autoritat de gestió i contacte

Pàgina web

Enllaços al reglament / altres

Esdeveniments relacionats

-

L’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona resta a la disposició dels ens locals de la província de Barcelona per facilitar la vostra participació en convocatòries europees. En cas de tenir interès en alguna de les convocatòries europees que us presentem a la GAUE, no dubteu en contactar amb nosaltres a través del correu o.europa.eint@diba.cat o trucant al 934 049 444 .

Contact_icon
Direcció de Relacions Internacionals - Oficina d'Europa i Estratègia Internacional
o.europa.eint@diba.cat
934 049 444