INTERREG EURO-MED

Breu descripció
L’objectiu principal del programa Interreg Euro-MED, dotat amb un pressupost de 294 M€, és contribuir a la transició cap a una societat climàticament neutra, sostenible i resilient; lluitar contra l’impacte dels canvis globals sobre els recursos mediterranis, i garantir-ne la sostenibilitat. Està alineat amb els ODS de l’Agenda 230 i el Pacte verd europeu.
El programa dona suport a projectes, iniciatives i polítiques relacionades amb el canvi climàtic i el medi ambient alineades amb les prioritats i els objectius específics establerts per la Comissió Europea per a la Política de Cohesió.
L'àrea de cooperació del programa cobreix 69 regions de 14 països: 10 Estats membres de la UE i 4 països de l'Instrument d'Assistència de Preadhesió (IPA). Respecte el programa anterior, destaca la incorporació al programa de Bulgària i Macedònia del Nord, així com de les regions de Castilla la Mancha, la Comunitat de Madrid i Extremadura. Al voltant del 25% dels països de la Unió Europea + 4 països IPA que representen més de 140 milions de persones poden beneficiar-se dels fons d'aquest programa.

El programa predecessor del període de programació anterior és el programa Interreg Med.
Prioritats, objectius específics i missions del programa
El programa s'enfoca en 3 prioritats i 5 objectius específics:
- Prioritat 1: Un Mediterrani més intel·ligent:
- Objectiu específic 1.1: Desenvolupar i millorar les capacitats de recerca i innovació i l’adopció de tecnologies avançades.
- Prioritat 2: Un Mediterrani més verd:
- Objectiu específic 2.4: Promoure l’adaptació al canvi climàtic i la prevenció del risc de desastres, la resiliència, tenint en compte els enfocaments basats en els ecosistemes.
- Objectiu específic 2.6: Promoure la transició cap a una economia circular i eficient amb els recursos.
- Objectiu específic 2.7: Millorar la protecció i la conservació de la natura, la biodiversitat i la infraestructura verda, incloses les zones urbanes, i reduir totes les formes de contaminació.
- Prioritat 3: Governança mediterrània:
- Objectiu específic 6.6: Accions de suport a una millor governança de la cooperació.
El Programa va decidir incorporar aquests objectius en les missions per assolir un enfocament més complet. Així, el programa identifica 4 missions que agrupen diferents qüestions temàtiques i iniciatives. Cada projecte ha de contribuir a una missió que persegueixi un dels objectius específics seleccionats pel programa.
- Missió 1. Enfortir una economia innovadora i sostenible.
- Missió 2. Protegir, restaurar i valoritzar el medi natural i el patrimoni.
- Missió 3. Promoció d’espais verds urbans (“green líving areas”).
- Missió 4. Enfortir el turisme sostenible.
Tipus de projectes
El programa dona suport a dos tipus de projectes:
- Projectes temàtics: contribueixen a les prioritats 1 i 2 i contribueixen a una de les missions del programa. Es divideixen en quatre categories:
- Projectes d'estudi (study projects): realitzen anàlisis per abordar millor una qüestió temàtica i obrir la porta al desenvolupament de nous instruments, polítiques, estratègies i plans d'acció.
- Projectes de testatge (test projects): experimenten instruments, polítiques, estratègies i plans d'acció comuns ja desenvolupats per validar solucions concretes que es transferiran.
- Projectes de transferència (transfer projects): optimitzen i comparteixen instruments, polítiques, estratègies i plans d'acció comuns validats per tal que els grups d'interès els adoptin.
- Projectes territorials estratègics (strategic territorial projects): realitzen estudis, testatge i transferència de resultats abordant els temes estratègics d'una tipologia concreta de territoris.
- Projectes de governança: corresponen a la prioritat 3 i n'hi ha de dos tipus per a cadascuna de les missions:
- Projectes comunitaris temàtics (thematic community projects): faciliten els intercanvis i el desenvolupament de sinergies entre projectes temàtics. Desenvolupen coneixements tècnics incorporant els resultats dels projectes i estratègies per donar suport a la transferència efectiva dels seus resultats a altres territoris o grups d'interès.
- Projectes de diàleg institucional (institutional dialogue projects): donen suport a la cooperació efectiva de tots els actors implicats per les missions del Programa. Optimitzen les condicions per a la transferència i la integració dels resultats del projecte en pràctiques i polítiques públiques per millorar la governança a nivell transnacional dins i fora de l'àrea del Programa.
Pressupost total
294.000.000 €
Autoritat de gestió i contacte
- Autoritat de gestió: Région Provence-Alpes-Côte d'Azur.
- Secretariat conjunt.
- Punts Nacionals de Contacte.