Erasmus+ 2021-2027

Erasmus+ 2021-2027

Breu descripció

El programa Erasmus+ 2021 – 2027 proporciona subvencions per a un ampli ventall d’actuacions en els sectors de l’educació i la formació (incloent-hi l’educació superior o general, formació professional, educació d’adults, aprenentatge no formal i informal), la joventut i l’esport i preveu triplicar el nombre de participants en relació al període anterior.

Les prioritats del programa es focalitzen en:

  • Inclusió i diversitat: lluita contra la discriminació i igualtat d’oportunitats i accés a participants i organitzacions poc representades (incloent-hi organitzacions petites i de base, així com els participants amb menys oportunitats, les persones amb diversitat funcional, o els habitants de zones remotes). El programa treballarà per reduir el fracàs escolar, i l’atur especialment entre la gent jove. Alhora, la inclusió del programa també es veu reforçada per les disposicions previstes entorn a l’aprenentatge virtual i altres mesures com el suport lingüístic, les visites preparatòries, la formació i cooperació virtuals per a persones que no poden participar en la mobilitat d’aprenentatge en el camp de l’educació i la formació, la joventut i l’esport, etc.
  • Transformació digital: estimular la innovació i reduir les diferències de coneixements, habilitats i competències d’Europa; aprofitar les tecnologies digitals i de la pedagogia innovadora i oberta en l’educació, la formació, la joventut i l’esport.
  • Sostenibilitat mediambiental i els objectius climàtics: sensibilització sobre els reptes ambientals i el canvi climàtic; desenvolupament de competències en diversos sectors rellevants per a la sostenibilitat ambiental; desenvolupament de capacitats, metodologies i estratègies sectorials verdes, així com de currículums orientats al futur que responguin a les necessitats de les persones.
  • Participació en la vida democràtica: sensibilització sobre les qüestions europees (ensenyament, aprenentatge, investigació i debats sobre qüestions d'integració europea, i les oportunitats i els reptes de futur de la Unió); foment d’una ciutadania i un jovent actius en la democràcia europea; ètica en l’aprenentatge permanent; desenvolupament de competències socials i interculturals, pensament crític i alfabetització entorn als mitjans de comunicació.

El programa Erasmus+ 2021-2027 s’estructura de la següent manera:

  • Acció Clau 1: Mobilitat de les persones. 
  • Acció Clau 2: Cooperació entre organitzacions i institucions. 
  • Acció Clau 3: Suport al desenvolupament de polítiques i a la cooperació. 
  • Accions Jean Monnet.

Així doncs, el programa segueix treballant per assolir la cooperació, la qualitat, la inclusió, la creativitat i la innovació a nivell d'organitzacions i de polítiques en l'àmbit de l'educació i la formació, la joventut i l'esport. Al mateix temps, inclou noves oportunitats de cooperació per fomentar la innovació en el disseny de plans d’estudis, en l’aprenentatge i les pràctiques formatives. 

L’Erasmus+ també dona suport a l’assoliment de l’Espai Europeu d’Educació al 2025, al procés de Copenhaguen sobre la Formació Professional , les agendes europees per a la joventut i per a la formació en adults, i el pla de treball de la UE per l’esport; així com a l’Acadèmia de Professors Erasmus, als centres d’excel·lència professional, a les accions Jean Monnet, i a la iniciativa DiscoverEU.

Aquí es poden consulta els països elegibles per participar en el programa.

La Comissió Europea és la responsable final del desenvolupament del programa, en gestiona el pressupost i fixa les prioritats, els objectius i els criteris. Així mateix, guia i controla l'execució general, el seguiment i l'avaluació del programa a escala europea. A més  a més, la Comissió assumeix la responsabilitat general de la supervisió i la coordinació de les estructures encarregades de l'execució del programa a escala dels estats membres.

L'Agència Executiva Europea d'Educació i Cultura (EACEA) de la Comissió Europea executa el programa en règim de gestió directa. Pel que fa a la part del programa que es gestiona de manera indirecta, són les agències nacionals les que promouen i executen el programa i constitueixen el vincle entre les organitzacions participants d'àmbit local, regional i estatal. Cada estat membre o tercer país associat al programa ha nomenat una o vàries agències. En el cas d'Espanya, s'organitza de la següent manera:

  • El Servei Espanyol per a la Internacionalització de l'Educació (SEPIE) per als àmbits de l'educació superior, l'educació i la formació professional, l'educació escolar i l'educació d'adults.
  • L'Institut de la Joventut (INJUVE) per als àmbits de l'esport i la joventut.

Pressupost total

26.000 milions d’euros.

Contacte

Pàgina web

Enllaços al reglament / altres

L’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona resta a la disposició dels ens locals de la província de Barcelona per facilitar la vostra participació en convocatòries europees. En cas de tenir interès en alguna de les convocatòries europees que us presentem a la GAUE, no dubteu en contactar amb nosaltres a través del correu o.europa.eint@diba.cat o trucant al 934 049 444 .

Contact_icon
Direcció de Relacions Internacionals - Oficina d'Europa i Estratègia Internacional
o.europa.eint@diba.cat
934 049 444