Erasmus+ 2021-2027
Breu descripció
El programa Erasmus+ 2021 – 2027 proporciona subvencions per a un ampli ventall d’actuacions en els sectors de l’educació i la formació (incloent-hi l’educació superior o general, formació professional, educació d’adults, aprenentatge no formal i informal), la joventut i l’esport i preveu triplicar el nombre de participants en relació al període anterior.
Les prioritats del programa es focalitzen en:
- Inclusió i diversitat: lluita contra la discriminació i igualtat d’oportunitats i accés a participants i organitzacions poc representades (incloent-hi organitzacions petites i de base, així com els participants amb menys oportunitats, les persones amb diversitat funcional, o els habitants de zones remotes). El programa treballarà per reduir el fracàs escolar, i l’atur especialment entre la gent jove. Alhora, la inclusió del programa també es veu reforçada per les disposicions previstes entorn a l’aprenentatge virtual i altres mesures com el suport lingüístic, les visites preparatòries, la formació i cooperació virtuals per a persones que no poden participar en la mobilitat d’aprenentatge en el camp de l’educació i la formació, la joventut i l’esport, etc.
- Transformació digital: estimular la innovació i reduir les diferències de coneixements, habilitats i competències d’Europa; aprofitar les tecnologies digitals i de la pedagogia innovadora i oberta en l’educació, la formació, la joventut i l’esport.
- Sostenibilitat mediambiental i els objectius climàtics: sensibilització sobre els reptes ambientals i el canvi climàtic; desenvolupament de competències en diversos sectors rellevants per a la sostenibilitat ambiental; desenvolupament de capacitats, metodologies i estratègies sectorials verdes, així com de currículums orientats al futur que responguin a les necessitats de les persones.
- Participació en la vida democràtica: sensibilització sobre les qüestions europees (ensenyament, aprenentatge, investigació i debats sobre qüestions d'integració europea, i les oportunitats i els reptes de futur de la Unió); foment d’una ciutadania i un jovent actius en la democràcia europea; ètica en l’aprenentatge permanent; desenvolupament de competències socials i interculturals, pensament crític i alfabetització entorn als mitjans de comunicació.
El programa Erasmus+ 2021-2027 s’estructura de la següent manera:
- Acció Clau 1: Mobilitat de les persones.
- Acció Clau 2: Cooperació entre organitzacions i institucions.
- Acció Clau 3: Suport al desenvolupament de polítiques i a la cooperació.
- Accions Jean Monnet.
Així doncs, el programa segueix treballant per assolir la cooperació, la qualitat, la inclusió, la creativitat i la innovació a nivell d'organitzacions i de polítiques en l'àmbit de l'educació i la formació, la joventut i l'esport. Al mateix temps, inclou noves oportunitats de cooperació per fomentar la innovació en el disseny de plans d’estudis, en l’aprenentatge i les pràctiques formatives.
L’Erasmus+ també dona suport a l’assoliment de l’Espai Europeu d’Educació al 2025, al procés de Copenhaguen sobre la Formació Professional , les agendes europees per a la joventut i per a la formació en adults, i el pla de treball de la UE per l’esport; així com a l’Acadèmia de Professors Erasmus, als centres d’excel·lència professional, a les accions Jean Monnet, i a la iniciativa DiscoverEU.
Aquí es poden consulta els països elegibles per participar en el programa.
La Comissió Europea és la responsable final del desenvolupament del programa, en gestiona el pressupost i fixa les prioritats, els objectius i els criteris. Així mateix, guia i controla l'execució general, el seguiment i l'avaluació del programa a escala europea. A més a més, la Comissió assumeix la responsabilitat general de la supervisió i la coordinació de les estructures encarregades de l'execució del programa a escala dels estats membres.
L'Agència Executiva Europea d'Educació i Cultura (EACEA) de la Comissió Europea executa el programa en règim de gestió directa. Pel que fa a la part del programa que es gestiona de manera indirecta, són les agències nacionals les que promouen i executen el programa i constitueixen el vincle entre les organitzacions participants d'àmbit local, regional i estatal. Cada estat membre o tercer país associat al programa ha nomenat una o vàries agències. En el cas d'Espanya, s'organitza de la següent manera:
- El Servei Espanyol per a la Internacionalització de l'Educació (SEPIE) per als àmbits de l'educació superior, l'educació i la formació professional, l'educació escolar i l'educació d'adults.
- L'Institut de la Joventut (INJUVE) per als àmbits de l'esport i la joventut.
Pressupost total
26.000 milions d’euros.
Contacte
- Agència Executiva d’Educació, Audiovisual i Cultura (EACEA)
- Servei Espanyol per a la Internacionalització de l’Educació (SEPIE)
- Institut de la Joventut (INJUVE)