Crear espais de co-creació urbana per impulsar la transformació sostenible del sistema alimentari | Creating urban co-creation spaces for driving sustainable food system transformation
HORIZON-CL6-2025-02-COMMUNITIES-04
Data d'obertura
Data límit
Programa
Tipus de convocatòria
Convocatòries de projectes
Pressupost
- 12.000.000,00 euros.
- S'espera aprovar 2 projectes de 6.000.000,00 euros.
Objectius de la convocatòria i activitats finançables
Context i objectiu
- La convocatòria té com a objectiu crear espais de co-creació urbana per impulsar la transformació sostenible dels sistemes alimentaris, reforçant la governança local, la inclusió social i l'accés a una alimentació saludable, sostenible i assequible.
- S'emmarca dins les prioritats del Pacte Verd Europeu, l'estratègia de la granja a la taula i la biodiversitat, així com els objectius climàtics de la UE per al 2030 i 2050.
- Vol fomentar l'empoderament de les comunitats urbanes i millorar la capacitat de resposta de les polítiques locals mitjançant la innovació social, la co-creació i la participació ciutadana.
Aspectes a abordar:
- Crear laboratoris vius ("living labs") i espais de co-creació innovadors que impliquin activament tota la societat per millorar les competències i l'aprenentatge basat en la resolució de problemes, orientats a dietes saludables, assequibles i respectuoses amb el medi ambient.
- Promoure i establir horts comunitaris sostenibles, agricultura urbana a petita escala i xarxes de suport, compartint bones pràctiques amb altres ciutats o àrees.
- Fomentar la participació de grups vulnerables (joves, gent gran, persones migrades, persones sense llar, minories ètniques, dones embarassades, persones amb discapacitat) en els laboratoris vius i horts comunitaris per reforçar la inclusió i la cohesió intercultural i intergeneracional.
- Millorar l'atractiu dels aliments saludables i sostenibles, utilitzant xarxes socials i aliances amb actors diversos (xefs, nutricionistes, empreses alimentàries, start-ups, economia social, etc.).
- Impulsar la implicació de les administracions locals i regionals per desenvolupar processos participatius i inclusius que permetin una transformació estructural del sistema alimentari urbà.
- Connectar laboratoris vius i crear xarxes per a l'aprenentatge mutu i l'intercanvi de bones pràctiques.
- Establir sistemes de monitoratge (incloent IA, aprenentatge automàtic, etc.) i metodologies d'avaluació d'impacte per a la presa de decisions basades en evidències.
S'espera que els projectes contribueixin a:
- Millorar les competències i l'aprenentatge basat en la resolució de problemes per canviar els hàbits alimentaris i l'entorn alimentari urbà.
- Enfortir els marcs de governança local per a la inclusió i l'economia social en l'àmbit alimentari.
- Augmentar la comprensió sobre els paquets de mesures polítiques i estratègies de comunicació/marketing per afavorir el canvi d'hàbits dels consumidors cap a dietes sostenibles.
Criteris d’elegibilitat i partenariat
- Consorcis d'un mínim de 3 entitats jurídiques, almenys una d'elles en un estat membre, i almenys dues més establertes en altres països de la Unió o països associats al programa (segons s'especifica en els Annexos generals, B - Elegibility), llevat que en les bases específiques de la convocatòria/tòpic s'estableixi el contrari.
- El Joint Research Centre (JRC) podria participar com a membre del consorci seleccionat per al finançament.
Cerca de socis
Enllaç a la convocatòria
Més informació
- Programa de Treball Horizon Europe 2025 - CL6.
- Guia general del Programa Horizon Europe.
- Tipus d'acció: Research Innovation Action (RIA).