Crear espais de co-creació urbana per impulsar la transformació sostenible del sistema alimentari | Creating urban co-creation spaces for driving sustainable food system transformation

HORIZON-CL6-2025-02-COMMUNITIES-04
Data d'obertura
Data límit
Programa
Tipus de convocatòria
Convocatòries de projectes
Pressupost
  • 12.000.000,00 euros.
  • S'espera aprovar 2 projectes de 6.000.000,00 euros.
Objectius de la convocatòria i activitats finançables

Context i objectiu

  • La convocatòria té com a objectiu crear espais de co-creació urbana per impulsar la transformació sostenible dels sistemes alimentaris, reforçant la governança local, la inclusió social i l'accés a una alimentació saludable, sostenible i assequible.
  • S'emmarca dins les prioritats del Pacte Verd Europeu, l'estratègia de la granja a la taula i la biodiversitat, així com els objectius climàtics de la UE per al 2030 i 2050.
  • Vol fomentar l'empoderament de les comunitats urbanes i millorar la capacitat de resposta de les polítiques locals mitjançant la innovació social, la co-creació i la participació ciutadana.

Aspectes a abordar:

  • Crear laboratoris vius ("living labs") i espais de co-creació innovadors que impliquin activament tota la societat per millorar les competències i l'aprenentatge basat en la resolució de problemes, orientats a dietes saludables, assequibles i respectuoses amb el medi ambient.
  • Promoure i establir horts comunitaris sostenibles, agricultura urbana a petita escala i xarxes de suport, compartint bones pràctiques amb altres ciutats o àrees.
  • Fomentar la participació de grups vulnerables (joves, gent gran, persones migrades, persones sense llar, minories ètniques, dones embarassades, persones amb discapacitat) en els laboratoris vius i horts comunitaris per reforçar la inclusió i la cohesió intercultural i intergeneracional.
  • Millorar l'atractiu dels aliments saludables i sostenibles, utilitzant xarxes socials i aliances amb actors diversos (xefs, nutricionistes, empreses alimentàries, start-ups, economia social, etc.).
  • Impulsar la implicació de les administracions locals i regionals per desenvolupar processos participatius i inclusius que permetin una transformació estructural del sistema alimentari urbà.
  • Connectar laboratoris vius i crear xarxes per a l'aprenentatge mutu i l'intercanvi de bones pràctiques.
  • Establir sistemes de monitoratge (incloent IA, aprenentatge automàtic, etc.) i metodologies d'avaluació d'impacte per a la presa de decisions basades en evidències.

S'espera que els projectes contribueixin a:

  • Millorar les competències i l'aprenentatge basat en la resolució de problemes per canviar els hàbits alimentaris i l'entorn alimentari urbà.
  • Enfortir els marcs de governança local per a la inclusió i l'economia social en l'àmbit alimentari.
  • Augmentar la comprensió sobre els paquets de mesures polítiques i estratègies de comunicació/marketing per afavorir el canvi d'hàbits dels consumidors cap a dietes sostenibles.
Criteris d’elegibilitat i partenariat
  • Consorcis d'un mínim de 3 entitats jurídiques, almenys una d'elles en un estat membre, i almenys dues més establertes en altres països de la Unió o països associats al programa (segons s'especifica en els Annexos generals, B - Elegibility), llevat que en les bases específiques de la convocatòria/tòpic s'estableixi el contrari.
  • El Joint Research Centre (JRC) podria participar com a membre del consorci seleccionat per al finançament.
Més informació

El Servei de Suport Municipal en els àmbits d'Europa, Cooperació i Internacionalització de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona resta a la disposició dels ens locals de la província de Barcelona per facilitar la vostra participació en convocatòries europees. En cas de tenir interès en alguna de les convocatòries europees que us presentem a la GAUE, no dubteu en contactar amb nosaltres a través del correu o.europa.eint@diba.cat o trucant al 934 049 444 .

Contact_icon
Direcció de Relacions Internacionals - Servei de Suport Municipal en els àmbits d'Europa, Cooperació i Internacionalització
o.europa.eint@diba.cat
934 049 444