6,33 MEUR
El programa POCTEFA (Espanya-Andorra-França) ofereix possibilitat de finançament a projectes transfronterers liderats per actors del sector públic i privat d'aquesta zona de cooperació.
El programa té 5 eixos prioritaris (inclouen un total de 10 objectius específics):
- Dinamitzar la innovació i la competitivitat
- Promoure l'adaptació al canvi climàtic i la prevenció i la gestió de riscos
- Promoure la protecció, la valorització i l'ús sostenible dels recursos locals
- Afavorir la mobilitat de béns i persones
- Reforçar les competències i la inclusió als territoris
Aquests 5 eixos es desenvolupen a través de 7 prioritats per aquest espai transfronterer: P1. Crear un espai comú de coneixement i innovació, impulsant la transformació digital i el creixement sostenible P2. Protegir i consolidar els valors ecològics del territori P3. Facilitar l'accés a l'ocupació i a la formació de qualitat P4. Construir un espai inclusiu i socialment més integrat P5. Impulsar el territori transfronterer com a destinació turística sostenible, desenvolupar la cultura i el patrimoni comú, i fomentar l'activitat i la capacitat dels seus agents P6. Vertebrar territorial, social i econòmicament l'espai transfronterer P7. Anar cap a un espai transfronterer més integrat.
Pel que fa a la província de Barcelona, la convocatòria que s'obre per l'Àrea Funcional Muntanya Est, inclou els ens municipals de la comarca del Berguedà. L'Àrea Funcional Muntanya Est se centra en el desenvolupament socioeconòmic sostenible de la regió pirenaica i en tres àmbits interrelacionats:
- Pol territori de salut: Cal millorar la cooperació dels sistemes de salut dins de l'Àrea Funcional per dur a terme actuacions més específiques i que tinguin present les necessitats i característiques de la zona, com l'envelliment i la dispersió de la població, l'organització de serveis, la medicina esportiva, i la medicina de muntanya i altitud.
- Pol d´especialització en esport i turisme actiu a l'aire lliure: El territori té un nombre elevat d'infraestructures de diferents modalitats esportives que compten amb l'experiència de l'organització d'esdeveniments internacionals d'alt nivell. Cal potenciar el rendiment de les instal·lacions existents i impulsar un turisme esportiu i actiu, així com desenvolupar un turisme sostenible de proximitat.
- Pol de dinamització econòmica: És imprescindible dinamitzar l'economia de manera sostenible, aprofitant els recursos propis de la zona i facilitant les condicions per atraure nous professionals. Els sectors d'intervenció principals d'aquesta Àrea Funcional i les accions de suport al teixit empresarial se centraran en els àmbits al voltant de l'esport, el turisme actiu, el turisme de benestar, la salut i els serveis sociosanitaris
- Temàtica transversal de mobilitat: L'Àrea Funcional ha de donar resposta a les necessitats diàries de transport dels ciutadans de la zona amb problemes específics de la zona de muntanya, on és imprescindible una bona connexió de transport. Una mobilitat transfrontera sostenible i multimodal i una accessibilitat adequada a la zona són també necessaris per al foment del turisme de benestar i el turisme actiu.
- Temàtica transversal de connectivitat: El desplegament de les telecomunicacions a la zona de muntanya és imprescindible per millorar l'accés dels ciutadans als serveis públics digitals, tant per poder accedir als serveis públics digitals, com la salut, com per atraure activitat econòmica i població i també facilitar el treball remot. Seria útil fer estudis de viabilitat per optimitzar les infraestructures al territori. En paral·lel caldria promoure la digitalització d'empreses i serveis i afavorir el teletreball.
S’hi poden presentar com a beneficiaris organismes públics, empreses, agències de desenvolupament, agrupacions, associacions, fundacions, cambres de comerç o centres d’ensenyament, entre d’altres tipus d’entitats i agrupacions.
- Manual del Programa
- Estratègia Territorial Integrada de l'Àrea Funcional Muntanya Est
- Lloc web del Programa.
- Llistat de documents a aportar a la convocatòria
- Butlletí del programa POCTEFA.
- Calendari de convocatòries de projectes 2021-2027
- Preguntes freqüents.
- Seminari de llançament del POCTEFA, 8 de març de 2023, Vitòria.
- Secretaria Conjunta POCTEFA
- Autoritat de Gestió: Consorci de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP).
- Coordinadors territorials – Generalitat de Catalunya. Direcció General de Fons Europeus i Ajuts d’Estat. Teresa Medina + 34 935 528 107 subgprogramacio.eco@gencat.cat, tmedina@gencat.cat Pàgina Generalitat de Catalunya per l'Àrea Funcional Muntanya Est