16-22/09: Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible 2022

La Setmana Europea de la Mobilitat 2022 se celebra del 16 al 22 de setembre i té com a lema enguany “Combina i mou-te!“.

Aquest esdeveniment vol conscienciar la ciutadania de l’impacte ambiental dels desplaçaments urbans i promou la intermodalitat. Aquest concepte implica combinar els diferents sistemes de mobilitat: els trajectes a peu, en bicicleta i transport públic.

En el marc d’aquesta campanya europea per promoure la mobilitat sostenible, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, en coordinació amb la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, organitzaran el taller ‘Quin soroll fem? Quin aire respirem’. Vol sensibilitzar la població sobre com ens afecta el soroll ambiental i la contaminació atmosfèrica, bàsicament provocats pel trànsit de vehicles.

L’activitat permet la participació activa de les persones assistents mitjançant la realització de mesuraments acústics. El taller es realitzarà al Masnou (16), Ripollet (17), Viladecans (18), Mataró (19), Sant Antoni de Vilamajor (20), Bigues i Riells del Fai (21), Sant Cugat del Vallès (22), Vilanova i la Geltrú (23), Cardedeu (27), Parets del Vallès (28), Sant Adrià de Besòs (30) i Manlleu (pendent de confirmació de data).

La Diputació, compromesa amb la mobilitat sostenible

Els desplaçaments urbans contribueixen a les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle amb un 30% i els compromisos europeus marquen per al 2030 l’objectiu de reduir-los un 55% i ser neutres climàticament de cara al 2050. En aquest marc, la Diputació de Barcelona treballa en la descarbonització de la seva flota de vehicles. És un dels eixos del Pla Clima, que vol afavorir la transició energètica i aconseguir la neutralitat climàtica l’any 2030. És a dir, 20 anys abans del que marca Europa. També contempla la reducció de consum energètic en centres, equipaments, així com accions i serveis.

En aquest sentit, la Diputació promou el compromís de tenir una flota de vehicles 100% elèctrica el 2030 i de generar 0 emissions locals. Actualment, prop d’un 10% compten amb etiqueta zero i un 30% són híbrids. Així mateix, a més de treballar per incorporar vehicles de Zero Emissions, la Diputació incorporarà motocicletes i bicicletes elèctriques i convencionals, a més de les ja existents, per fomentar la mobilitat sostenible.

Coincidint amb la Setmana Europea de la Mobilitat i la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, que se celebra del 26 al 30 de setembre, la Diputació instal·larà una carpa itinerant amb vehicles elèctrics i híbrids de la corporació.

La mostra itinerant començarà al Recinte Mundet, primer a l’Edifici Serradell (19 i 20 de setembre) i després a l’Edifici Migjorn (21 i 22). Tot seguit, passarà pel Recinte de la Maternitat (23), Can Serra (27 i 28) i acabarà a l’Escola Industrial (29 i 30). La flota elèctrica exposada constarà d’un cotxe, una furgoneta, una moto i una bicicleta.

Fer possible la mobilitat sostenible als municipis

En els pròxims mesos, la Diputació de Barcelona lliurarà una vuitantena de bicicletes elèctriques als municipis. De moment, ja n’ha fet arribar més de 800 per promoure la mobilitat sostenible. Aquest programa de cessió de bicicletes a ajuntaments, consells comarcals i mancomunitats de la província va iniciar-se ara fa 14 anys amb el lliurament de 26 unitats a les policies locals. La iniciativa naixia per impulsar l’ús d’aquests vehicles en el desplaçaments dels agents municipals per reduir les emissions de diòxid de carboni a l’atmosfera.

L’any 2019, el programa es va estendre a altres serveis i, des del 2012, totes les bicicletes que es lliuren són elèctriques.

Des de la Diputació de Barcelona i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat vam fer aquest recopilatori en l’edició 2020 de la Setmana que us hem actualitzat.

Les cinc activitats educatives que recopilem son recursos oberts per a tots els ens locals de Catalunya i formen part de l’Agenda escolar del medi ambient i el desenvolupament de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat.

També s’inclou una infografia sobre la importància de moure’s de manera sostenible, com a material complementari i de difusió.
Podeu fer arribar aquesta infografia d’accés a les activitats virtuals als centres educatius del vostre municipis o altres entitats interessades, per tals els utilitzin i els incorporin en els projectes i activitats educatives durant la Setmana Europea de la Mobilitat i per la resta del curs.
Font: Diputació de Barcelona – Medi Ambient
Comparteix