La nova Fiscalia Europea abordarà el frau en la gestió de fons europeus

El Consell de la Unió Europea ha accelerat aquest estiu la constitució de la nova Fiscalia Europea, que tindrà en el punt de mira en un inici dos temes principals de delictes econòmics: la gestió dels fons europeus, d’una banda; i la recaptació de l’IVA, per l’altra.

A finals de juliol el Consell va nomenar els 22 integrants del Col·legi de Fiscals, i es preveu que aquest setembre pugui haver-hi la primera reunió d’aquest òrgan, amb la fiscal general europea al capdavant, Laura Kövesi. La seu de la Fiscalia és a Luxemburg, on l’equip que hi treballa ja és de 100 persones. La constitució d’aquest òrgan suposa un pas molt important en el procés d’integració europea.

Es calcula que el frau en la gestió de fons europeus arriba als 500 milions d’euros anuals, i el frau transfronterer en la gestió i liquidació de l’IVA, als 100.000 milions d’euros l’any.

La Fiscalia Europea s’ocuparà dels casos més greus: 10.000 euros de fons estructurals o subsidis agrícoles, o bé 10 milions d’euros en el cas de l’IVA. Aquest organisme farà la investigació i, posteriorment, el cas es jutjarà als tribunals de cada estat.

En el futur, la Fiscalia ampliarà el seu àmbit d’actuació a altres delictes no econòmics transnacionals, com delictes contra el medi ambient o el tràfic de persones.

Actualment molts d’aquests delictes queden impunes perquè les autoritats nacionals queden sense competències més enllà de les seves fronteres, i altres organismes europeus com Europol o la Oficina europea de la lluita contra el frau no tenen suficients competències o recursos.

 

Font: Adaptació d’una informació de El País.

Imatge: Laura Kövesi – Font Wikimedia (CC)

Comparteix