Acord històric pel pla de recuperació europeu que marcarà les futures convocatòries de finançament

El Consell Europeu, reunit del 17 al 19 de juliol, amb l’objectiu de debatre sobre el pla de recuperació per la crisi de la COVID-19 i el Marc Financer Plurianual de la UE, ha tancat un nou acord amb els Estats membres per donar resposta a les urgents problemàtiques derivades de la crisi de la COVID-19, i que marcarà les futures convocatòries de finançament europeu.

La UE no només té el gran repte de posar a disposició dels seus membres les eines i recursos per a facilitar les transicions ecològiques i digitals, sinó també per fer front als efectes devastadors de la crisi del coronavirus. Malgrat la urgència de donar resposta a aquestes problemàtiques, la UE i els seus membres continuen tenint problemes per concretar aquest futur degut a la divergència d’interessos entre els Estats membres. No obstant, aquesta setmana s’ha donat un determinant pas per assentar el futur ja que s’ha assolit un acord històric a l’última sessió extraordinària del Consell Europeu per reconstruir l’economia de la UE.

En aquesta sessió, celebrada del 17 al 21 de juliol a Brussel·les, es buscava arribar a un acord amb els Estats membres sobre el pla de recuperació europeu i el nou Marc Financer Plurianual pel període 2021 – 2027 (MFP, l’anomenat «pressupost europeu a llarg plaç»), el qual precisament serà una de les potes d’aquest pla de recuperació conjuntament amb el Next Generation EU, un nou instrument temporal (també conegut com a «fons de recuperació») que combinarà subvencions i préstecs per iniciar la recuperació econòmica d’Europa abans que finalitzi l’any.

(+) Accedeix a la nota completa sobre l’acord.

Comparteix