4a convocatòria del programa d’Accions Urbanes Innovadores (UIA)

El 15 d’octubre es va publicar la quarta convocatòria de la iniciativa d’Accions Urbanes Innovadores (UIA), un programa impulsat per la Comissió Europea que finança projectes enfocats a identificar i testar solucions innovadores per afrontar els reptes en l’àmbit del desenvolupament urbà sostenible.

Aquesta iniciativa està cofinançada pel programa FEDER amb un 80% i a diferència d’altres programes europeus l’UIA no requereix de socis europeus.

Es tracta doncs d’una iniciativa que facilita a les ciutats poder dur a terme projectes urbans revolucionaris que permetin trobar solucions a les problemàtiques urbanes actuals, una oportunitat única per a provar noves polítiques, metodologies i tecnologies en entorns urbans. Actualment 3 ciutats de la demarcació com són Barcelona (amb 2 projectes), Viladecans i Mataró (amb la participació de Diba) participen en projectes UIA, fet que confirma l’interès que genera aquest programa en els municipis de la província i la capacitat guanyadora de les seves propostes.

Per a cada convocatòria UIA es prioritzen 4 temàtiques urbanes d’entre els 12 temes que conformen l’Agenda Urbana de la UE, no obstant, enguany s’ha volgut incloure un tema extern a l’agenda com és la seguretat urbana. Les 4 prioritats de la quarta convocatòria són:

  • Transició digital
  • Ús sostenible del sòl i solucions basades en la naturalesa
  • Seguretat urbana
  • Pobresa urbana

Cal tenir en compte els criteris d’elegibilitat, ja que només es podran presentar ciutats de més de 50 000 habitants o bé aglomeracions urbanes establertes com una associació d’autoritats urbanes que compleixin amb una sèrie de requisits (cal consultar la guia)

La convocatòria de 2018 té un pressupost d’entre 80 i 100 milions d’euros, amb un màxim de 5 milions d’euros per projecte seleccionat. Es poden presentar sol·licituds fins el 31 de gener de 2019.

Per a qualsevol consulta o pregunta sobre aquest programa, no dubteu en contactar amb l’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional de la Diputació de Barcelona.

Comparteix