30 anys de cooperació transfronterera europea

El programa de Cooperació Territorial Europea, més conegut com a Interreg, celebra aquest 2020 els seus 30 anys. Dissenyat en el marc de la política de cohesió europea, l’Interreg va crear-se l’any 1990 amb l’objectiu de fomentar la cooperació institucional entre regions transfrontereres per així potenciar un desenvolupament harmònic a nivell europeu en termes econòmics, socials i culturals.

Hi ha hagut un total de 5 edicions d’aquest programa: Interreg I (1990-1993), Interreg II (1994-1999), Interreg III (2000-2006), Interreg IV (2007-2013) i Interreg V (2014-2020).

En aquest context, el dia 28 de setembre va tenir lloc el Seminari en línia organitzat per l’ADRET (Agence de Développement Rural Europe et Territoires)- Centre d’Information Europe Direct Pyrénées, en col·laboració amb el Europe Direct Girona, el Departament dels Pirineus Orientals, el Departament de l’Arieja i la Generalitat de Catalunya, i el suport de la Comissió Europea i de la Regió Occitània Pirineus Mediterrània.

Durant la jornada es va fer balanç dels projectes Interreg d’aquestes 5 generacions de programes i es van presentar dades rellevants. En el marc del Programa de cooperació transfronterera INTERREG V Espanya – França – Andorra  (POCTEFA) 2014 – 2020, s’han aprovat un total de 173 projectes en 3 convocatòries diferents. Si bé els projectes POCTEFA impliquen a multiplicitat d’actors, els ens locals en reben la partida més gran, i representen el 24% dels beneficiaris del finançament.

També es van destacar les principals novetats pel període financer 2021 – 2027. Pel que fa a la dotació econòmica, tot i que encara es desconeix el pressupost total del POCTEFA, la cooperació transfronterera entre regions adjacents, seguida de la cooperació transnacional, serien les partides d’Interreg amb major volum (5.713 M€ i 1.466M€ respectivament), segons la proposta del Consell Europeu presentada el passat juliol. El pressupost de la cooperació interregional seria de 271 M€. El nou POCTEFA inclourà la possibilitat d’oferir finançament per a microprojectes en diferents temàtiques, l’import dels quals encara està per determinar.

Està previst que la validació del nou POCTEFA per part de la Comissió Europea tingui lloc durant el tercer trimestre de 202,1 i que la primera convocatòria del nou programa es publiqui al primer semestre de 2022.

Durant la sessió, es van presentar diferents projectes finançats amb l’actual POCTEFA, entre d’altres: el projecte ConnECT, per millorar la mobilitat al territori transfronterer; el projecte Tr3s Local, per a la promoció de productes agroalimentaris de proximitat; el projecte Trampoline que facilita la mobilitat transfronterera dels joves; el projecte CCI PirineusMed per a la promoció econòmica del territori; i l’Atles de la Flora dels Pirineus que sensibilitza per a la protecció de les plantes sobre les quals el territori té una responsabilitat important en la seva conservació.

 

Més informació

[+] Entrada a la Comunitat Europa

[+] Programa POCTEFA

Comparteix