2 d’agost: Dia Europeu de Commemoració de l’Holocaust Gitano

Aquest diumenge, 2 d’agost, es commemora el Dia Europeu de l’Holocaust Gitano per reconèixer el genocidi gitano durant la Segona Guerra Mundial, i com a símbol de la lluita contra la discriminació i l’odi al poble gitano a Europa i per al coneixement de la història romaní al continent. Aquest dia es commemora des del 2015, quan el Parlament Europeu va aprovar per àmplia majoria una resolució en aquest sentit.

El 2 d’agost va ser la data escollida per les organitzacions com a dia de commemoració de totes les víctimes gitanes de l’Holocaust. Segons les estimacions, al menys 23.000 gitanos van ser assassinats en cambres de gas al camp de concentració de gitanos (zigeunerlager) d’Auschwitz-Birkenau durant la Segona Guerra Mundial. En aquest camp de concentració van ser assassinats en una sola nit, de el 2 a el 3 de agost de 1944, 2.897 gitanos, majoritàriament dones, nens i ancians. En total, com a mínim mig milió de gitanos van ser exterminats durant la Segona Guerra Mundial pel nazisme i altres règims i els seus aliats. En alguns països es va exterminar a més de l’80% de la població gitana.

El Parlament Europeu va considerar que el genocidi gitano durant la Segona Guerra Mundial és un fet que segueix sent en gran mesura ignorat i que sovint no és reconegut ni ensenyat a les escoles.

Comparteix