Repensant els espais urbans per la neutralitat climàtica | Rethinking urban spaces towards climate neutrality
El total de la convocatòria és de 45 MEUR. La CE estima aprovar uns 3 projectes per valor d'uns 15 MEUR cadascun
Les nostres ciutats es troben cada cop més densament poblades, l'escassetat d'espai públic urbà requereix un disseny urbà intel·ligent, planificant, gestionant i prioritzant l'assignació d'aquest espai per a diferents usos i serveis. Des de la reubicació de l'espai públic urbà fins a formes de transport i generació i ús d'energia més sostenibles i hubs intermodals fins a la gestió dinàmica del perfil de carrer i la vorada, així com la integració de les àrees perifèriques, la recerca actual ha de tenir com a objectiu fer més habitables els espais públics urbans i alhora possibilitar una millor accessibilitat i interacció social. Tot això en el context d'un clima canviant. Les propostes han de:
- Promoure el desenvolupament i la implementació de solucions per a un disseny intel·ligent de l'espai públic urbà i la planificació i gestió d'infraestructures físiques en diferents àmbits relacionats amb el transport i els sistemes energètics integrats, que permetin la integració dels serveis de mobilitat dins de la ciutat i la seva xarxa de carrers i distribució.
- Les demostracions pilot han d'estar presents en com a mínim en tres ciutats líders en àrees urbanes i suburbanes, en Estats membre o països associats diferents.
- Plantejar solucions de mobilitat i/o energia que responguin a les necessitats de les persones i les ciutats, codissenyades amb les autoritats locals, els ciutadans i els grups d'interès, provades i implementades a les ciutats per aconseguir la neutralitat climàtica el 2030.
- Sensibilitzar sobre el potencial per donar suport a la revitalització de l'espai, així com entorns urbans econòmicament viables i resilients.
- Millorar la salut pública amb una millor qualitat de l'aire local, reduint el sobreescalfament urbà i les emissions contaminants d'aire i soroll.
- Optimitzar la connectivitat global de l'espai públic urbà i l'accessibilitat de la totalitat dels integrants d'aquest als serveis compartits a disposició de tothom.
Qualsevol entitat pública o privada Consorcis d’un mínim de 3 entitats jurídiques, almenys una d’elles en un estat membre, i almenys dues més establertes en altres països de la Unió o països associats al programa.
Cada proposta haurà de preveure demostracions pilot en almenys tres ciutats (ciutats líder) situades cadascuna en un Estat membre o país associat diferent, incloent-hi zones urbanes i suburbanes. Cada proposta també haurà d'implicar almenys tres ciutats de replicació/seguidores amb el desenvolupament de plans de replicació locals. Cada proposta haurà d'incloure almenys una ciutat de les 112 seleccionades per a la Missió de la UE sobre ciutats intel·ligents i climàticament neutres per a les ciutats líders i una per a les ciutats replicadores/seguidores.