Llançament de la nova campanya de comunicació del CERV
29/10/2024El passat 15 d’octubre, la Comissió va anunciar el llançament de la nova campanya de comunicació del programa CERV (Ciutadania, Igualtat, Drets i Valors). L’objectiu de la nova campanya és conscienciar al públic general, organitzacions i governs sobre el programa i com es poden beneficiar.
Per a aconseguir-ho, han publicat a la seva web de la campanya una sèrie de vídeos d’entre un i tres minuts en què exposen el Programa CERV i les seves quatre branques, un tutorial pas a pas de com fer l'aplicació i el rol dels Punts de Contacte Nacional. Els punts de contacte nacionals serveixen com a referència per ajudar als sol·licitants i beneficiaris amb preguntes i problemes relacionats amb el programa CERV. A Espanya, comptem amb el Punt Europeu de Ciutadania (PEC) del Ministeri de Cultura a Madrid.
El programa té com a objectiu protegir i fomentar els drets i valors de la Unió Europea. En particular, se centra a donar suport a les organitzacions de la societat civil a escala local i regional. Poden aplicar-hi des d'administracions estatals, regionals i locals, com a escoles, universitats, centres de recerca i ONG. Compta amb un pressupost de 1.550 milions d'euros per al període 2021-2027, i estableix el seu pla d'acció en quatre objectius específics, correspost en quatre capítols de finançament:
- Valors de la Unió: promoure i protegir els valors de la Unió Europea.
- Igualtat, drets i igualtat de gènere: integració d'una perspectiva de gènere i no discriminació.
- Compromís i participació ciutadana: reforçar la via democràtica i l'intercanvi de la ciutadania entre els estats membres.
- Daphne: lluita contra la violència, incloent-hi la violència de gènere.
Amb aquesta nova iniciativa, la Unió Europea busca augmentar la participació de les organitzacions per tal de construir una Europa més justa i inclusiva.
Resultats de la segona enquesta Eurobaròmetre sobre "Justícia, Drets i Valors"
També relacionat amb l’àmbit del programa CERV, destaquem els resultats de la segona enquesta Eurobaròmetre sobre "Justícia, Drets i Valors", la qual pretén donar una instantània de la percepció dels ciutadans de la Unió Europea sobre els valors promoguts pels programes de finançament i el seu coneixement dels instruments de protecció i promoció dels drets i valors utilitzats. L'enquesta és la segona en una sèrie de tres, els resultats de la primera enquesta Eurobaròmetre van ser publicats el novembre del 2021. En concret, en aquesta segona enquesta es destaca que més de la meitat d'europeus (53%) se senten ben informats sobre l'estat de dret al seu propi pais, mentre que gairebé tres de cada deu se senten ben informats sobre l'estat de dret en altres països de la Unió Europea.
Altres descobriments clau són els següents:
- El 66% creu que els valors fonamentals de la UE estan ben protegits al seu país, on Espanya recull un 59%.
- La participació en la vida política es manté alta, amb un 67% de població que és votant d’eleccions europees.
- Dos terços dels europeus coneixen la legislació de la UE justícia, i un terç, el programa de sensibilització CERV.
Les dades d'enguany revelen un panorama social encoratjador, on un de cada dos europeus manifesta un compromís polític actiu i una connexió amb els valors de la Unió Europea. En comparació amb l'Eurobaròmetre de l'any passat, s’ha observat un lleuger increment en la satisfacció ciutadana amb la protecció dels valors de la UE en els seus països, passant del 65% al 66%. Aquest augment indica una tendència positiva en el futur de la Unió Europea amb una ciutadania més compromesa i implicada.
Fonts originals:
Citizens, Equality, Rights and Values programme - European Union
Justice, Rights and values (Eurobarometre) - European Union