Ajuda al desenvolupament de projectes per a inversions en energia sostenible 2023 | Aid for the development of projects for investments in sustainable energy 2023
El pressupost és de 7 MEUR amb un cofinançament del 95%. La Comissió preveu un pressupost d’entre 0,5 i 1,5 MEUR per projecte
L'objectiu d'aquesta convocatòria és facilitar assistència tècnica als desenvolupadors de projectes públics i privats per inversions ambicioses i a gran escala en eficiència energètica i energies renovables.
Mentre que els temes LIFE-CET com LIFE-2023-CET-LOCAL o el European City Facility se centren en l'elaboració de plans de transició com ara els Plans d'Acció per a l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC) o l'elaboració de conceptes d'inversió i la construcció de carteres d'inversió, respectivament, el tema d’aquesta convocatòria té com a objectiu donar suport als desenvolupadors de projectes d'arreu d'Europa per oferir una cartera de projectes d'energia sostenible molt ambiciosa.
Es preveu que els projectes desenvolupin solucions replicables que mobilitzin capital privat, fusionin finançament públic amb privat, estableixin instruments financers escalables i a llarg termini i, alhora, superin barreres legals i estructurals.
Els projectes han de demostrar un enfocament innovador, per exemple per avançar en els procediments de contractació existents, per agregar i estructurar projectes d'inversió, per avançar en els límits del mercat o per canviar les estructures organitzatives i reguladores. La convocatòria busca donar suport als promotors de projectes en la preparació i el llançament de carteres d'inversió de projectes d'energia sostenible.
L’objectiu és facilitar experiència tècnica, econòmica i jurídica entre promotors de projectes. Els projectes han de demostrar el seu valor afegit i conduir al llançament d'inversions tangibles en energia sostenible durant la durada del projecte.
Les propostes haurien d'apuntar a nivells alts d'estalvi d'energia i descarbonització, com ara renovacions a fons, estàndards NZEB, edificis o districtes d'energia positiva i/o infraestructures d'alta eficiència energètica. Els projectes poden incloure una gran varietat de sectors clau: edificis, calefacció de districte, infraestructures, empreses, renovables i mobilitat.
Les propostes poden ser presentades per un sol sol·licitant o per varis sol·licitants d'un sol país elegible. Aquests poden ser:
- promotors de projectes públics o privats com ara administracions públiques (o les seves agrupacions)
- operadors i organismes públics/privats d'infraestructures
- agències energètiques
- empreses de serveis energètics,
- cadenes minoristes, grans propietaris, serveis o indústria.
Els beneficiaris i les entitats afiliades s'han d'inscriure al Registre de Participants — abans presentar la proposta — i haurà de ser validat per la Central de Validació Servei (Validació REA).
Altres entitats poden participar en altres funcions del consorci, com ara socis associats, subcontractistes, tercers que fan aportacions en espècie, etc. (vegeu l'apartat 13).