Objectius generals | El programa Erasmus + proporciona subvencions a un ampli ventall d’actuacions i activitats en els camps de l’educació, la formació, la joventut i l’esport. El programa ofereix oportunitats per a estudiants, aprenents, personal i voluntaris per tal de dur a terme una estada a l’estranger amb la voluntat d’augmentar les seves habilitats i ocupabilitat. Recolza organitzacions per tal de treballar de forma transnacional amb l’objectiu de compartir accions innovadores en els camps de l’educació, la formació i la joventut. La branca d’acció basada en els esports recolzarà projectes amb objectius transfronteres com per exemple la lluita contra el racisme o el dopatge. |
Línies de treball | L’Acció Clau 1 es centra en la mobilitat de les persones per raons d’aprenentatge. Es divideix en el finançament de les següents accions específiques: - La mobilitat dels joves que realitzen activitats d’aprenentatge no formal e informal entre els països del programa. Aquesta mobilitat pot consistir en intercanvis de joves i voluntariat, a través del Servei de Voluntariat Europeu i d’accions innovadores no contemplades en les disposicions existents relatives a la mobilitat.
- La mobilitat de les persones que treballen com a monitors juvenils o en organitzacions juvenils i dels dirigents juvenils. Aquesta mobilitat podrà adoptar la formar d’activitats de formació i treball en xarxa.
- La mobilitat dels estudiants en tots els cicles de l’educació superior i dels estudiants, aprenents i alumnes en l’educació i formació professional. Aquesta mobilitat podrà consistir en realitzar estudis en una institució associada, període de pràctiques o experiència com aprenent, assistent o becari en un altre país. Es podrà recolzar la mobilitat a nivell de màster a través del Mecanisme europeu de garantia de crèdits.
- La mobilitat del personal dins dels països del Programa. Aquesta mobilitat podrà consistir en forma d’ensenyança o lectorats, o en la participació en activitats de desenvolupament professional en altres països.
- També recolza la mobilitat internacional d’estudiants i personal cap o des de països associats, en el que es refereix a l’educació superior, inclosa la mobilitat organitzada a partir de titulacions conjuntes, dobles o múltiples d’alta qualitat o convocatòries conjuntes.
L’Acció clau 2 afavoreix la cooperació per la innovació i l’intercanvi de bones pràctiques. Aquesta Acció clau persegueix els següents objectius específics del programa: - Fomentar millores de qualitat i d’excel·lència, la innovació i la internacionalització de les institucions d’educació i formació, en particular a través d’una major cooperació transnacional entre proveïdors d’educació, formació i altres interessats.
- Reforçar la dimensió internacional de l’educació i la formació, en particular mitjançant la cooperació entre institucions de la Unió i dels països associats en l’àmbit de l’educació i la formació professional (EFP) i en l’educació superior, incrementant l’atractiu de les institucions d’educació superior europees i recolzant l’acció exterior de la Unió, inclosos els seus objectius de desenvolupament, a través de la promoció de la mobilitat i la cooperació entre institucions d’educació superior de la Unió, dels seus països associats i accions específiques de desenvolupament de les capacitats dels països associats.
- Millorar l’ensenyament i l’aprenentatge de llengües, promoure l’àmplia diversitat lingüística i la consciència intercultural.
- Promoure la millora en la qualitat del treball en l’àmbit de la joventut, en particular mitjançant una major cooperació entre les organitzacions de l’àmbit de la joventut i altres parts interessades.
- Complementar reformes de les polítiques en les esferes local, regional i nacional, i recolzar el desenvolupament d’una política de joventut basada en el coneixement i l’experiència, així com en el reconeixement de l’aprenentatge no formal i informal, en particular per mitjà d’una major cooperació en les polítiques, una millor utilització de les eines de reconeixement i transparència de la Unió i la difusió de bones pràctiques.
L’Acció clau 3 es centra en el suport a la reforma de polítiques. Aquesta Acció clau persegueix els següents objectius específics del programa: - Promoure l’aparició d’un àmbit europeu d’aprenentatge o formació permanent i realitzar accions de sensibilització sobre el mateix. Dissenyat per a complementar les reformes de les polítiques a nivell nacional i recolzar la modernització dels sistema d’educació i formació, en particular mitjançant el reforç de la cooperació en les diferents polítiques, un major ús de les eines de la Unió per al reconeixement de les qualificacions i la transparència i la difusió de bones pràctiques.
- Complementar les reformes de les polítiques en les esferes local, regional i nacional, i recolzar el desenvolupament d’una política de joventut basada en el coneixement i l’experiència, així com en el reconeixement de l’aprenentatge no formal i informal, en particular per mitjà d’una major cooperació en les polítiques, una millor utilització de les eines de reconeixement i transparència de la Unió i la difusió de bones pràctiques.
Els objectius específics que persegueix el programa Erasmus + en l’àmbit de l’esport són: - Afrontar les amenaces transfrontereres a la integritat de l’esport, com el dopatge, la manipulació d'esdeveniments esportius i la violència, així com qualsevol tipus d’intolerància i discriminació.
- Promoure i recolzar la bona governança en l’esport i la doble carrera dels esportistes.
- Promoure les actuacions voluntàries en l’esport, conjuntament amb la inclusió social, la igualtat d’oportunitats i la conscienciació de la importància de l’activitat física beneficiosa per a la salut, mitjançant una major participació en l’esport per a tots i l’accés igualitari a aquest.
-
|