Erasmus+ 2014-2020

Imagen por defecto

ProgramaErasmus +
Objectius generalsEl programa Erasmus + proporciona subvencions a un ampli ventall d’actuacions i activitats en els camps de l’educació, la formació, la joventut i l’esport. El programa ofereix oportunitats per a estudiants, aprenents, personal i voluntaris per tal de dur a terme una estada a l’estranger amb la voluntat d’augmentar les seves habilitats i ocupabilitat. Recolza organitzacions per tal de treballar de forma transnacional amb l’objectiu de compartir accions innovadores en els camps de l’educació, la formació i la joventut. La branca d’acció basada en els esports recolzarà projectes amb objectius transfronteres com per exemple la lluita contra el racisme o el dopatge.
Base JurídicaReglament (UE) núm. 1288/2013 del Parlament Europeu i el Consell de 11 de desembre de 2013 per el qual es crea el programa “Erasmus+” d’educació, formació, joventut i esport de la Unió i pel qual es derogen les Decisions núm. 1719/2006/CE, 1720/2006/CE i 1298/2008/CE [DOUE L 347/50 20.12.2013].
Línies de treball

L’Acció Clau 1 es centra en la mobilitat de les persones per raons d’aprenentatge. Es divideix en el finançament de les següents accions específiques:

  • La mobilitat dels joves que realitzen activitats d’aprenentatge no formal e informal entre els països del programa. Aquesta mobilitat pot consistir en intercanvis de joves i voluntariat, a través del Servei de Voluntariat Europeu i d’accions innovadores no contemplades en les disposicions existents relatives a la mobilitat.
  • La mobilitat de les persones que treballen com a monitors juvenils o en organitzacions juvenils i dels dirigents juvenils. Aquesta mobilitat podrà adoptar la formar d’activitats de formació i treball en xarxa.
  • La mobilitat dels estudiants en tots els cicles de l’educació superior i dels estudiants, aprenents i alumnes en l’educació i formació professional. Aquesta mobilitat podrà consistir en realitzar estudis en una institució associada, període de pràctiques o experiència com aprenent, assistent o becari en un altre país. Es podrà recolzar la mobilitat a nivell de màster a través del Mecanisme europeu de garantia de crèdits.
  • La mobilitat del personal dins dels països del Programa. Aquesta mobilitat podrà consistir en forma d’ensenyança o lectorats, o en la participació en activitats de desenvolupament professional en altres països.
  • També recolza la mobilitat internacional d’estudiants i personal cap o des de països associats, en el que es refereix a l’educació superior, inclosa la mobilitat organitzada a partir de titulacions conjuntes, dobles o múltiples d’alta qualitat o convocatòries conjuntes.

L’Acció clau 2 afavoreix la cooperació per la innovació i l’intercanvi de bones pràctiques. Aquesta Acció clau persegueix els següents objectius específics del programa:

  • Fomentar millores de qualitat i d’excel·lència, la innovació i la internacionalització de les institucions d’educació i formació, en particular a través d’una major cooperació transnacional entre proveïdors d’educació, formació i altres interessats.
  • Reforçar la dimensió internacional de l’educació i la formació, en particular mitjançant la cooperació entre institucions de la Unió i dels països associats en l’àmbit de l’educació i la formació professional (EFP) i en l’educació superior, incrementant l’atractiu de les institucions d’educació superior europees i recolzant l’acció exterior de la Unió, inclosos els seus objectius de desenvolupament, a través de la promoció de la mobilitat i la cooperació entre institucions d’educació superior de la Unió, dels seus països associats i accions específiques de desenvolupament de les capacitats dels països associats.
  • Millorar l’ensenyament i l’aprenentatge de llengües, promoure l’àmplia diversitat lingüística i la consciència intercultural.
  • Promoure la millora en la qualitat del treball en l’àmbit de la joventut, en particular mitjançant una major cooperació entre les organitzacions de l’àmbit de la joventut i altres parts interessades.
  • Complementar reformes de les polítiques en les esferes local, regional i nacional, i recolzar el desenvolupament d’una política de joventut basada en el coneixement i l’experiència, així com en el reconeixement de l’aprenentatge no formal i informal, en particular per mitjà d’una major cooperació en les polítiques, una millor utilització de les eines de reconeixement i transparència de la Unió i la difusió de bones pràctiques.

L’Acció clau 3 es centra en el suport a la reforma de polítiques. Aquesta Acció clau persegueix els següents objectius específics del programa:

  • Promoure l’aparició d’un àmbit europeu d’aprenentatge o formació permanent i realitzar accions de sensibilització sobre el mateix. Dissenyat per a complementar les reformes de les polítiques a nivell nacional i recolzar la modernització dels sistema d’educació i formació, en particular mitjançant el reforç de la cooperació en les diferents polítiques, un major ús de les eines de la Unió per al reconeixement de les qualificacions i la transparència i la difusió de bones pràctiques.
  • Complementar les reformes de les polítiques en les esferes local, regional i nacional, i recolzar el desenvolupament d’una política de joventut basada en el coneixement i l’experiència, així com en el reconeixement de l’aprenentatge no formal i informal, en particular per mitjà d’una major cooperació en les polítiques, una millor utilització de les eines de reconeixement i transparència de la Unió i la difusió de bones pràctiques.

Els objectius específics que persegueix el programa Erasmus +  en l’àmbit de l’esport són:

  • Afrontar les amenaces transfrontereres a la integritat de l’esport, com el dopatge, la manipulació d'esdeveniments esportius i la violència, així com qualsevol tipus d’intolerància i discriminació.
  • Promoure i recolzar la bona governança en l’esport i la doble carrera dels esportistes.
  • Promoure les actuacions voluntàries en l’esport, conjuntament amb la inclusió social, la igualtat d’oportunitats i la conscienciació de la importància de l’activitat física beneficiosa per a la salut, mitjançant una major participació en l’esport per a tots i l’accés igualitari a aquest.
  •  
Vigència del programa2014/2020Pressupost:
  • Educació i formació – 1.536,5 milions d’euros
  • Joventut – 171,7 milions d’euros
  • Jean Monnet – 11,4 milions d’euros
  • Esports – 16,8 milions d’euros
Enllaços i documentació d'interésPàgina del Programa Erasmus + Guia del programa Erasmus+ Programa 2019. Programa 2020. Programam 2021.
Projectes anteriorshttp://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/project-catalogue_en
Video del programa:https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/sites/erasmusplus2/files/erasmus_brining_europeans_together-ld.mp4
Contacte autoritat de gestióAgència Executiva per l'Educació, l'Audiovisual i la Cultura (EACEA) Pàgina de contacte
Contacte Diputació de BarcelonaOficina d’Europa i Estratègia Internacional Direcció de Relacions Internacionals C/Londres, 55 1r. 08036 Barcelona Telèfon: +34 93 402 20 77 o.europa.eint@diba.cat
diba     

L’Oficina d’Europa i Estratègia Internacional de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona resta a la disposició dels ens locals de la província de Barcelona per facilitar la vostra participació en convocatòries europees. En cas de tenir interès en alguna de les convocatòries europees que us presentem a la GAUE, no dubteu en contactar amb nosaltres a través del correu o.europa.eint@diba.cat o trucant al 934 049 444 .

Contact_icon
Direcció de Relacions Internacionals - Oficina d'Europa i Estratègia Internacional
o.europa.eint@diba.cat
934 049 444