15 MEUR cofinançament al 50%
La convocatòria vol ajudar a definir què significa "CitiVers" per a Europa basant-se en la infraestructura de dades de les comunitats intel·ligents que es desenvolupen sota els Programes de Treball d’Europa Digital (2021-22 i 2023-24).
L'objectiu és reunir la indústria vinculada al CitiVerse de la UE, incloses les pimes, per desenvolupar les diferents capes de mons de Realitat Virtual i Realitat Augmentada (VR/AR, per les sigles en anglès), útils per a les autoritats locals i per als ciutadans. Els projectes derivats d'aquesta acció tindran en compte la potencial creació d’un Consorci Europeu d’Infraestructures Digitals en aquest camp.
L'acció pot basar-se en els bessons digitals locals existents i ampliar les seves possibilitats. Es busca el desenvolupament d’un o més projectes, liderats per la indústria, en cooperació amb una o més comunitats. S’introduirà la tecnologia de realitat virtual i augmentada i el metavers per permetre als ciutadans i altres interessats "navegar i interactuar" en els seus espais urbans, fusionant les comunitats físiques i virtuals en una metròpoli híbrida.
Això crearà un entorn estable i immersiu per als ciutadans i les empreses. Un CitiVerse, que es pot utilitzar per a la planificació, la gestió o la navegació espacial virtual/real, alhora que millora la dimensió del patrimoni social, arquitectònic, verd i cultural dels espais de vida.
Els casos d'ús abastaran des de sistemes híbrids fins a citiversos complets creats amb dades procedents de diverses fonts, especialment procedents de la UE, però també d'altres fonts públiques i privades.
La convocatòria vol aprofitar i multiplicar la riquesa de pimes europees actives en tecnologies per a metaversos i en la creació de continguts
L'acció també hauria d'explorar els vincles i les sinergies amb la missió de ciutats climàtiques i intel·ligents, i en particular amb les ciutats de la missió seleccionades, a l'hora d'identificar casos d'ús.
Els casos d'ús de CitiVerse s'hauran de desplegar durant almenys 12 mesos i hauran d’incloure tant actors privats (per exemple, proveïdors de tecnologia com les pimes) com públics (per exemple, ciutats, autoritats públiques rellevants, regions) en almenys 3 països de la UE o associats.
Finalment, el projecte proporcionarà un full de ruta amb punts d'acció clars per madurar i abordar la sostenibilitat, la preparació per al mercat (inclosos els aspectes previs a l'estandardització) les solucions obertes i provades del CitiVerse.
El consorci ha d'incloure representants del sector públic a nivell local i de la indústria. També es valorarà positivament la participació del món acadèmic, de la societat civil i dels ciutadans (per exemple, a través de Ciència Ciutadana).
El consorci hauria d'incloure signants de la declaració Living-in.eu i trobar sinergies amb els beneficiaris de les missions rellevants de la UE a Horitzó Europa.
Programa de Treball Europa Digital 2023-2024