6.000.000 €. Tipus d’acció: subvencions globals (Lump sum grants). La quantitat es basa en la participació, el nombre de països i el tipus d’esdevenitments. El programa compta amb una “Lump Sums Calculator” que està disponible a l’inici del servei de l’enviament de la candidatura.
Les xarxes de ciutats donaran a les ciutats i municipis la possibilitat d'aprofundir i intensificar la seva cooperació i debatre, desenvolupar xarxes sostenibles i esbossar la seva visió a llarg termini per al futur de la integració europea. La Comissió espera que les xarxes de ciutats reflexionin sobre una narrativa holística per a Europa orientada a les persones, avançada i constructiva i que, en particular, sigui més atractiva per a la generació més jove. Els projectes poden basar-se en el resultat de les consultes dels ciutadans i poden conduir a debats sobre maneres específiques de crear una UE més democràtica, per animar la ciutadania a tornar a implicar-se amb la UE i ajudar a desenvolupar un sentit més fort d'apropiació del projecte europeu. Objectius:
- Promoure els intercanvis entre ciutadania de diferents països;
- Donar a la ciutadania l'oportunitat de descobrir la diversitat cultural de la Unió Europea i fer-la conscient que els valors i el patrimoni cultural europeus constitueixen la base d'un futur comú;
- Garantir relacions pacífiques entre la ciutadania europea i garantir la seva participació activa a nivell local;
- Reforçar la comprensió mútua i l'amistat entre la ciutadania europea;
- Fomentar la cooperació entre els municipis i l'intercanvi de bones pràctiques;
- Donar suport a la bona governança local i reforçar el rol de les autoritats locals i regionals en el procés d'integració europea.
Temàtiques i prioritats:
- Promoure la conscienciació i el coneixement dels drets de la ciutadania de la UE i dels valors comuns europeus associats i dels estàndards democràtics comuns, garantint el subministrament d'informació a la ciutadania mòbil de la UE (la ciutadania que facin servir el seu dret de lliure circulació a la UE per passar d'un estat membre de la UE a un altre), incloses aquelles persones que es troben en situació precària i la ciutadania de la UE amb antecedents migratoris i els seus familiars, i fomentant la inclusió i la participació democràtica i igualitària de la ciutadania mòbil de la UE i dels grups poc representats.
- Promoure la conscienciació i el coneixement del 30è aniversari de l'entrada en vigor del Tractat de Maastricht (1 de novembre de 2023) que va introduir el concepte de ciutadania de la Unió Europea i l'adopció de lleis electorals tenint en compte aquesta ciutadania de la UE;
- Promoure la conscienciació, la creació de coneixement i l'intercanvi de bones pràctiques sobre els beneficis de la diversitat, la igualtat de gènere, així com mesures efectives sobre com fer front a la discriminació i el racisme a nivell local;
- Reunir la ciutadania per debatre sobre accions locals sobre el clima i el medi ambient, incloses les qüestions relacionades amb l'energia, la solidaritat i l'intercanvi de bones pràctiques, i així contribuir a augmentar la participació dels ciutadans en la societat i, en definitiva, la seva implicació activa en la vida democràtica de la Unió.
A més d'aquest enfocament específic, els projectes de Xarxes de Ciutats també poden reflexionar de manera més general, però no exclusiva, sobre qualsevol impacte que la pandèmia de la Còvid-19 hagi pogut tenir en la vida dins de les seves comunitats locals, sobre la manera com funcionen les seves comunitats i sobre la formes que la participació ciutadana i la solidaritat van adoptar durant la crisi de la Còvid-19 i com aquestes formes podrien ser sostenibles en el futur. Els projectes també poden inspirar-se o estar relacionats amb la iniciativa de la Nova Bauhaus Europea.
- Ser persones jurídiques (organismes públics o privats), estar establert en un dels països elegibles, és a dir, estats membres de la UE i països associats al Programa CERV o que estan en negociació per a un acord de negociació per a un acord d’associació que entri en vigor abans de la signatura de la subvenció (llista de països participants).
- Per al soci líder i els co-sol·licitants: ser municipis sense ànim de lucre i/o altres nivells d’autoritats locals o els seus comitès d’agermanament o altres organitzacions sense ànim de lucre que representin autoritats locals.
- La sol·licitud ha d’implicar almenys quatre sol·licitants (el soci líder i 3 co-sol·licitants) d’almenys 4 països elegibles diferents dels quals almenys 2 són estats membres de la UE.
- European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Correu electrònic: EC-CERV-CALLS@ec.europa.eu.
- Punt de contacte a Espanya: Punt Europeu de Ciutadania. Ministeri de Cultura i Esport: pec.cultura@cultura.gob.es.